Gdy już się zebrałam, przez chwilę zaczęłam się nawet zastanawiać czy wszystko wyjdzie pomyślnie, gdyż to dość nietypowy sposób na ciasto drożdżowe. Warto jednak było zaryzykować! Muszę Wam powiedzieć, że chleb wyszedł wyśmienity – w środku jest wilgotny, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Możecie do niego też dodać swoje ulubione ziarna, tak jak ja to zrobiłam.
Składniki na
keksówkę:
½ kg mąki pełnoziarnistej – u mnie razowa mąką pszenna do
wypieku chleba Melvit
½ szklanki łuskanego słonecznika
½ szklanki pestek dyni
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli – ja dałabym jednak ciut więcej, tak z ¾-1
łyżeczka
1 łyżka oleju
2 szklanki letniej wody (400 ml)
opakowanie suchych drożdży
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy olej.
- Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Przekładamy do silikonowej keksówki (metalową należy uprzednio wysmarować margaryną i posypać bułką tartą).
- Pieczemy w 190 stopniach około 1 godzinę 20 minut (ja piekłam godzinę)
- Studzimy.
Smacznego,
Anulla
Nie ma to jak domowy chlebek. Ale szybciutko się go robi:)
OdpowiedzUsuńto prawda jest mega szybki, a jeszcze i pyszny i długo zachowuje świeżość:)
Usuńwow! gratulacje , świetnie się udał:)
OdpowiedzUsuńPo degustacji przyznaje, że chlebek jest pyszny. W weekend mam zamiar go wypróbować. Napisze Wam jak mi wyszedł. Dziękuje Aniu za przepis:):) Mam nadzieje ze mój mężczyzna bedzie zachwycony.
OdpowiedzUsuńtak jak obiecałam w weekend zrobiłam chleb z przepisu Ani:):) ten przepis uważam za strzał w 10:) był pyszny i wszystkim smakował. Zachęcam do wypróbowania. SŁ
Usuńciągle się zabieram do chleba, nie wiem kiedy się uda, fajny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńmoże potrzeba motywatora, tak jak w moim przypadku:D
UsuńPyszności ;) Nie ma to, jak domowy chlebek !
OdpowiedzUsuńTyle razy sobie obiecywałam, że zrobię chleb ale jakoś do tej pory nie udało mi się zrobić. twój wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńNo, napiszę Ci, że przepis i ja zapisałam do wykonania, bo chleb jest dość ciekawy, a co najważniejsze on brzmi i wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo Ci go polecam, sama dość sceptycznie podeszłam, ale dobrze, że go przygotowałam i może krócej ode mnie się będziesz zbierać do jego zrobienia:) Ja na pewno wypiek jeszcze nie raz powtórzę, bo efekt jest zadowalający przy minimum pracy:)
UsuńWyglada pysznie, nigdy nie pieklam sama chleba, na weekend sprobuje ubiec z Twojego przepisu,napewno sie pochwale na blogu:-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuńmniam, fantastyczny chleb, z pewnoscią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńtaki chleb jest idealny dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńUdał Ci się ten chleb.
OdpowiedzUsuńoo ja też się wieki przymierzam do domowego chleba, muszę w koncu spróbować. :)
OdpowiedzUsuńA to Ci szybki chleb :) fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńOoo nie musi wyrastać? Ekstra! :)
OdpowiedzUsuńnie musi:) wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce i już:D
UsuńRzeczywiście bardzo szybki! Skuszę się i zrobię :}
OdpowiedzUsuńFajny przepis :))
OdpowiedzUsuńdomowy chlebek jak najbardziej za! Aaahh... już tutaj czuje jego zapach z piekarnika;D
OdpowiedzUsuńoj tak, zapach się roznosił po całym domu podczas pieczenia:)
Usuńpiękny chlebek :) szybki i zdrowy, a najważniejsze że Twój własny a taki najbardziej smakuje :D
OdpowiedzUsuńSUPER pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie :) Przez Ciebie moja lista "do zrobienia" znów się wydłuży! :)
OdpowiedzUsuńale to dobrze:)a mnie ten przepis też zaintrygował jak go zobaczyłam i spokoju nie dawał:P
UsuńBardzo udany debiut!
OdpowiedzUsuńile dobrego w tych chlebku!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ! Gratuluje debiutu:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam własnego chleba, ale też marzę, by to zrobić! :)
OdpowiedzUsuńW pięć minut? to mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuń