Ostatnio mam wrażenie, że wszystko mi się przejadło, szukam
nieustannie nowości w swojej kuchni. Dlatego jak tylko zobaczyłam enchiladas na
blogu Smakujmy.pl, wiedziałam że zawitają i w mojej kuchni :) Wprowadziłam
niewielkie zmiany.
czwartek, 26 lutego 2015
niedziela, 22 lutego 2015
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu
Uwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i
pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet
bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych wersjach smakowych mówię stanowcze NIE.
Dlatego staram się z nimi eksperymentować, co już Wam pokazywałam wcześniej, np. jako pulpety w sosie porowym lub pulpety po meksykańsku. Dzisiejszy przepis jest inspiracją z
książki Ani Starmach Pyszne 25 Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami.
Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:)
piątek, 13 lutego 2015
Pęczak z grzybami leśnymi
Zwany również kaszotto, ale po prostu nie znoszę tej
nazwy. Wg mnie ma ona bardzo ciężki, wręcz negatywny wydźwięk i wolę stosować
inne określenia, gdy wykorzystuję w swojej kuchni kaszę przygotowaną w sposób
podobny do risotto. Tym razem połączyłam pęczak z grzybami leśnymi, gdyż w
zamrażalce znalazłam jeszcze jedną paczuszkę, której żal byłoby nie
wykorzystać. Jednocześnie zachęcam Was
do częstszego wykorzystywania pęczaku w swojej kuchni, ponieważ ma sporo
właściwości zdrowotnych, m.in. doskonale oczyszcza organizm z toksyn czy obniża
poziom cholesterolu. Dawniej kasza ta była chętnie wykorzystywana w kuchni
przez nasze babcie, a obecnie jakby poszła w zapomnienie. Wielka szkoda, gdyż
można z niej przygotować wiele smacznych, zdrowych i szybkich posiłków.
piątek, 6 lutego 2015
Paella z owocami morza
Jeżeli lubicie owoce morza to z pewnością nie
przejdziecie obojętnie obok hiszpańskiej paelli, która w połączeniu z ryżem,
pomidorami i mixem małży, krewetek oraz kalmarów stanowi niezwykłą ucztę dla
prawdziwych smakoszy.