Wielkimi krokami wraz z jesienią nadchodzi końcówka
sezonu warzywnego. Staram się z niego korzystać póki jeszcze można, dodając je
do różnych dań i robiąc małe zapasy w słoiczkach lub zamrażalce. Torebeczki z
cukinią też już tam znalazły swoje miejsce. A tymczasem, póki jeszcze można
dostać świeżą proponuję delikatny pasztet z cukinii.
1 kg cukinii
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
¾ szklanki bułki tartej
1 szklanka kaszy manny
2 płaskie łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
3 jajka
sól i pieprz do smaku
¼ szklanka oleju rzepakowego
opcjonalnie starty ser żółty (ok. 15 dag)
opcjonalnie starty ser żółty (ok. 15 dag)
Przygotowanie:
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić. Odstawić na 10 minut by puściła sok. Odcedzić. Przełożyć do miski cukinię.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cukinii wraz z posiekanym czosnkiem i pokrojona na drobną kostkę cebulę. Dodać do niej pozostałe składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do silikonowej keksówki. Piec w 180 stopniach około 60 minut na złoty kolor. Wyjmować z formy po ostygnięciu.
- Pasztet będzie stanowić świetną propozycje na wegetariański obiad lub na kanapki.
Smacznego,
Anulla
Oj, zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńMam trzy niewielkie cukinie w lodówce, a przepis fajny. Wypróbuję:))
OdpowiedzUsuńTeż robiłem, jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńLubię cukinię i dania wegetariańskie - to jest naprawdę fajny przepis, wart wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńulala.. o pasztecie z cukini jeszcze nie słyszałam- ale wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować, bo jest rewelacyjny :)
UsuńBardzo smakowity pasztet. Taki wegetariański. Świetny :)
OdpowiedzUsuńCudowny. Robiłam kiedyś podobny i bardzo mi smakował :-)
OdpowiedzUsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńRobię podobny co roku, szkoda, że sezon na cukinię już się kończy :(
Bardzo smaczny pasztet
OdpowiedzUsuńFajny, jadłabym bez chleba:)
OdpowiedzUsuńMuszę taki zrobić, w sam raz do zabrania do pracy :)
OdpowiedzUsuńTo jest to! Mniam!
OdpowiedzUsuńPrzepis godny wypróbowania ! :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pasztet:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak! :)
OdpowiedzUsuńZdrowe pyszności ! Zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńLubię cukiniowe potrawy, dlatego skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńKocham cukinię pod każdą postacią, a więc i pasztecik przytulę :)
OdpowiedzUsuńmmm pycha :) Wyobrażam sobie jak pięknie pachnie...i smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasztet z cukinii :)
OdpowiedzUsuńPasztet z cukinii kocham
OdpowiedzUsuńWarzywnego pasztetu jeszcze nie robiłam, wygląda smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńPasztet z cukinii jest przepyszny :D
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku Twojego pasztetu! Nie jadłam takiego! wygląda bardzo smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio miałam ogromną ochotę na pasztet... a z cukinii jeszcze nie robiłam :D
OdpowiedzUsuńFajny pasztecik, jestem fanką takich warzywnych bo są lekkie i zdrowsze niż te tradycyjne. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń