niedziela, 20 września 2015

Izmir Kofte

Izmir Kofte to tureckie danie, które nie jest zbyt popularne w naszym kraju. Wielka szkoda, bo jest bardzo smaczne i pełne aromatycznych przypraw, zupełnie inne. Tradycyjne Kofty występują tutaj w towarzystwie ziemniaków i papryki, a całość zapiekana jest w sosie pomidorowym. Podaje się je z ryżem lub pieczywem. 
Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania.


Składniki 3-4 porcje:
na kofty:
400g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 natki pietruszki
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia

dodatkowo:
5 ziemniaków
2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości

na sos:
500 ml passaty pomidorowej
1/3 szklanki wody
¼ ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru

Przygotowanie:
  1. Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować owalne, płaskie kotlety. Obtoczyć je w mące. Obsmażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Obsmażyć z obu stron. Wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 3 cm). Ułożyć ją pomiędzy ziemniakami. Na wierzchu położyć usmażone kofty.
  3. Sos:  Składniki sosu wymieszać ze sobą. Zalać nim mięso z warzywami. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Smacznego
Anulla

Pora na pomidora!

20 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o takim daniu. Bardzo smakowicie wygląda. Ciekawi mnie smak. Ale nie przekonam się jeśli sama nie zrobię. Zapisuję więc przepis, żeby go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa obiadowa propozycja :) Czuję, że zasmakowałoby mi to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam tego dania, ale już po składnikach wiem, że jest pyszne i zjadłabym z ochotą porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe danie. :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, że można sprowadzić odległe kraje na swój stół. Podoba mi się to tureckie Izmir Kofte :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe, pierwszy raz słyszę :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Po opisie rzeczywiście musi być dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny miałaś obiad, talerz pełen smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Konkretne danie na zimne dni. Mój M byłby zachwycony :) Ja także nie pogardziłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaszalałaś! Nigdy czegoś takiego nie jadłam, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Byłam w Turcji, ale w hotelu tak dobrze nie serwują. Muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe tureckie danie - myślę, że miałoby również w Polsce wielu zwolenników! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie byłam w tym kraju i sie nie zanosi- ale kuchnię mają pyszną:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Brzmi tajemniczo ale patrząc na składniki - już kocham to danie :) !

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajnie, że przedstawiasz na swoim blogu inne, nieznane u nas dania! To ciekawe poznawać nowe smaki i kulturę kulinarną innych narodów! U Ciebie można podglądnąć wiele ciekawych propozycji! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa :) Akurat uwielbiam odkrywać dotąd nieznane mi smaki z różnych zakątków świata :)

      Usuń
  16. Ciekawe smaki, o takim daniu jeszcze nie słyszałam. Gdybym tylko miała dostęp do kuchni, sama chętnie bym odkryła nowe smaki. Ale jeszcze trochę i w końcu zacznę pichcić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie znałam tego dania, ale wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jadłam jeszcze, ale prezentuje się zachęcająco. A bardzo lubię nowe smaki. Fajnie to zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)