poniedziałek, 6 lipca 2015

Ryż w sosie botwinkowym z kurczakiem

Do tej pory botwinka występowała u mnie tylko w formie zupy. Ostatnim czasem zaczęłam trochę się zastanawiać nad inną jej formą podania, więc gdy zobaczyłam przepis Kasi na blogu Gotuj z Cukiereczkiem wiedziałam, że muszę go spróbować.


Składniki na 2 porcje:
1 pęczek botwinki,
1 pierś z kurczaka,
1 cebula,
szczypta cukru,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
Sok z 1/2 cytryny,
300g śmietany 18 %,
Sól,
Pieprz,
Szczypta majeranku,
olej
1-2 torebki ryżu w zależności jak duże porcje zjadacie

Przygotowanie:
  1. Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oleju wraz z solą i pieprzem. 
  2. Botwinkę opłukać i osuszyć. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi i liście pokroić w grubszą kostkę.  Pod koniec smażenia kurczaka dodać pokrojone buraczki. Smażyć chwilę do ich miękkości. Następnie dodać pokrojone liście i łodyżki. Chwilę smażyć. Dodać śmietanę, sok z cytryny do smaku oraz słodką paprykę, majeranek i szczyptę cukru. Wymieszać. 
  3. Podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego,
Anulla

21 komentarzy:

  1. Świetny sposób na inną wersję kurczaka z sosem :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak, botwinka...czemu nie, zawsze chętnie skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie wykorzystam pomysł bo czegoś takiego nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste danie, niebanalne. Pewnie smaczne, bo tak też wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę jaka fantastyczna propozycja :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł świetny, takiego sosu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na przemycenie botwiny i jak ciekawie przy tym wygląda obiad, super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, brzmi interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwsze wrażenie - niezbyt apetycznie, ale po przeczytaniu przepisu myślę, że smakowałoby mi:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł, taki sos botwinkowy musi być pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam takiego dania, sos botwinkowy brzmi super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego sposobu nie znałam na botwinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny miałaś obiad, apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie fajne lekkie połączenie. z botwinką. Uwielbiam takie obiadki. Człowiek je i nie martwi się o kalorie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy przepis, nigdy tak przygotowanego ryżu nie spotkałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo się cieszę, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny sosik botwinkowy i do tego zdrowy. Porywam talerz bo to lekki i pyszny obiadek dla mnie

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)