Czasami mam tak, że chodzi za mną jakieś danie i nie
odpuści jak go nie zrobię. Ostatnio wymyśliłam sobie faszerowane bataty i cały
czas mnie kusiły. Po prostu musiałam je przygotować. Poniżej przedstawiam Wam
swój pomysł w wersji bezmięsnej, choć świetnie sprawdzi się także tutaj
tradycyjne nadzienie z mięsa mielonego.
1 większy batat
1/3 szklanki kuskusu
1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu
1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka
suszonych pomidorów
kilka pieczarek
1 mała marchewka
1/3 kulki mozzarelli
szczypta ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
- Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut.
- Wydrążyć środek, zostawiając brzegi. Środek batata drobno pokroić.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Posolić.
- Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Wodę możecie zastąpić bulionem. Kuskus, pieczarki z marchewką oraz pokrojony środek batata wymieszać. Dodać suszone pomidory. Doprawić ostrą papryką w proszku i tymiankiem.
- Farsz nałożyć do wydrążonych połówek batata. Na wierzchu posypać startą mozzarellą lub ułożyć pokrojone jej kawałki. Piec ok. 15 minut do rozpuszczenia sera w 200 stopniach.
Anulla
Wcale się nie dziwię, że ten pomysł chodził za Tobą, bo to faktycznie wspaniale wygląda i pewnie też wspaniale smakuje. Zjadłabym... :)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam bataty, ale jeszcze nie jadłam ich w faszerowanej wersji. Twoje wyglądają cudownie <3 Dobrze, że zachował się jeden dorodny w lodówce :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł i zdecydowanie muszę go w tym tygodniu wprowadzić w życie w mojej kuchni:)
OdpowiedzUsuńPychota! Już od dawna mam ochotę na faszerowane bataty :)
OdpowiedzUsuńPomysł rewelacyjny, całość z pewnością jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńWow. Myslę, ze było to pyszne danie i chętnie bym spróbowała. Może kiedys wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bataty! w takiej wersji muszą być jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńSmaczny i zdrowy pomysł na nietuzinkowy obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, tak batatów jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na faszerowanie batatów. Uwielbiam ich smak!
OdpowiedzUsuńnie jadłam, ale chętnie dałabym się skusić choć na ciut...
OdpowiedzUsuńPysznie nafaszerowane :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad, faszerowane bataty są super :)
OdpowiedzUsuńBatatów jeszcze nie faszerowałam, ale pewnie w końcu się skuszę :)
OdpowiedzUsuńdo tej pory faszerowałam tylko cukinie, ale bataty też super pomysł
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNa takie bataty mnie skusiłaś, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, podoba mi się
OdpowiedzUsuńTaki posiłek na pewno na długo nasyci, smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na bataty :)
OdpowiedzUsuń