sobota, 25 lipca 2015

Faszerowane bataty kuskusem z warzywami

Czasami mam tak, że chodzi za mną jakieś danie i nie odpuści jak go nie zrobię. Ostatnio wymyśliłam sobie faszerowane bataty i cały czas mnie kusiły. Po prostu musiałam je przygotować. Poniżej przedstawiam Wam swój pomysł w wersji bezmięsnej, choć świetnie sprawdzi się także tutaj tradycyjne nadzienie z mięsa mielonego.


Składniki na 1 porcję:
1 większy batat
1/3 szklanki kuskusu
1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu
1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów
kilka pieczarek
1 mała marchewka
1/3 kulki mozzarelli
szczypta ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki tymianku

Przygotowanie:
  1. Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. 
  2. Wydrążyć środek, zostawiając brzegi. Środek batata drobno pokroić. 
  3. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Posolić.   
  4. Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Wodę możecie zastąpić bulionem. Kuskus, pieczarki z marchewką oraz pokrojony środek batata wymieszać. Dodać suszone pomidory. Doprawić ostrą papryką w proszku i tymiankiem. 
  5. Farsz nałożyć do wydrążonych połówek batata. Na wierzchu posypać startą mozzarellą lub ułożyć pokrojone jej kawałki. Piec ok. 15 minut do rozpuszczenia sera w 200 stopniach. 
Pozdrawiam
Anulla

21 komentarzy:

  1. Wcale się nie dziwię, że ten pomysł chodził za Tobą, bo to faktycznie wspaniale wygląda i pewnie też wspaniale smakuje. Zjadłabym... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm uwielbiam bataty, ale jeszcze nie jadłam ich w faszerowanej wersji. Twoje wyglądają cudownie <3 Dobrze, że zachował się jeden dorodny w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł i zdecydowanie muszę go w tym tygodniu wprowadzić w życie w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota! Już od dawna mam ochotę na faszerowane bataty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł rewelacyjny, całość z pewnością jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow. Myslę, ze było to pyszne danie i chętnie bym spróbowała. Może kiedys wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam bataty! w takiej wersji muszą być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaczny i zdrowy pomysł na nietuzinkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł, tak batatów jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na faszerowanie batatów. Uwielbiam ich smak!

    OdpowiedzUsuń
  11. nie jadłam, ale chętnie dałabym się skusić choć na ciut...

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny obiad, faszerowane bataty są super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Batatów jeszcze nie faszerowałam, ale pewnie w końcu się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. do tej pory faszerowałam tylko cukinie, ale bataty też super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  15. Na takie bataty mnie skusiłaś, świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny pomysł, podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki posiłek na pewno na długo nasyci, smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł na bataty :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)