niedziela, 8 marca 2015

Kurczak w marynacie z sosu sojowego

Ostatnio kombinuję do pracy z szybkimi i lekkimi obiadami. Poszukując nowych smaków postanowiłam połączyć sos sojowy i miód. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż marynata doskonale podkreśliła smak kurczaka :)

Składniki:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta cayenne
1 ząbek czosnku
Pół dużej piersi z kurczaka (1 pojedyńcza)

Przygotowanie:
  1. Pierś pokrój na mniejsze kawałki, ok. 4. Czosnek posiekaj, połącz zresztą składników marynaty. Wymieszaj w marynacie kurczaka. Odstaw go na minimum 20 minut do lodówki, a najlepiej godzinę. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
  2. Ja swojego podałam z ugotowaną kaszą gryczaną wraz z podsmażoną mieszanką warzywną.
Smacznego,
Anulla

29 komentarzy:

  1. To musiał być pyszny kurczak, dzięki miodowej marynacie ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię takie odkrywanie nowych smaków :) a jako mięsożerca, kurczak w takiej marynacie już mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na widok takie mięsa głodna się robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos sojowy i miód to nawet dość popularne połączenie w kuchni chińskiej :) pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna podpowiedź na marynatę. Chętnie skorzystam z Twojej podpowiedzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super marynata, takie mięsko od razu fajnie smakuje i do tergo kasza pycha obiadek

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda kurczak, a marynata, cóż... pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w ten sposób jeszcze nie marynowałam kurczaka. wygląda naprawdę apetycznie : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie szukałam jakieś marynaty z sosem sojowym...:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja w mojej kuchni już do ponad tygodnia nic nie gotowałam i jakoś ciężko mi sie zmobilizować. Aby coś pysznego wyczarować.
    Marynatę zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  11. taki kurczak musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. to idealne danie dla mojego meza :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna marynata, muszę wykorzystać Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super sprawa :) Bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja taką marynatę jeszcze z czosnkiem dodaję do skrzydełek- idealne na grilla :)
    A takiego kuraczka zjadłabym na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam sos sojowy a w takim połączeniu musi być miodzio :)
    Zapraszam na mojego bloga do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym i życzę miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo ciekawy pomysł :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny pomysł na smaczną marynatę i zmienienie smaku tradycyjnych filetów;)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam takiego kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wiesz co ja uwielbiam kuraka w occie balsamicznym.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)