środa, 14 stycznia 2015

Łosoś pieczony z koperkiem + dip jogurtowo-koperkowy

Łosoś to bardzo wdzięczna ryba, wystarczy do niej kilka prostych dodatków i wydobywa się z niej prawdziwy smak. W tej kwestii akurat lepiej mniej niż więcej, aby nie zabić jej smaku, dlatego tym razem wersja klasyczna z koperkiem.


Składniki na 2-4 porcje
4 kawałki łososia
Sól
Pieprz (lub pieprz cytrynowy)
Cytryna
Koperek
olej

Dip:
Pół pojemniczka jogurtu naturalnego
Plasterek cytryny
Sól
Pieprz
Koperek

Przygotowanie:
  1. Łososia posolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kilka minut pod przykryciem na skórze by nabrała złoty kolor. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Położyć łososia (skórą na dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-8 minut pod przykryciem, aby nie był suchy.
  2. Dip: do jogurtu naturalnego wycisnąć sok z plasterka cytryny, posolić i popieprzyć, dodać posiekany koperek. Wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Smacznego,
Anulla

30 komentarzy:

  1. Uwielbiam tak przyrządzonego łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis,koperek z łososiem -super.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze smakiem zjadłabym takiego łososia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... łosoś to cudowna ryba, pasuje do niej dosłownie wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, chyba go wypróbuję, narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. co tu dużo pisać... kocham gdy na obiad mam łososia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię w ten sposób przygotowanego łososia :) Aż nabrałam na niego ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja ulubiona ryba. Bardzo smaczny obiad przygotowałaś. Z radością bym zjadła takiego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Znowu moje ulubione smaki :) Uwielbiam łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obok dań z łososiem nie potrafię przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łososia lubię pod każdą postacią! Z sosem na obiad - klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie obiady mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla mnie więcej dodatków proszę bo ja za łososiem nie przepadam choć sama go robię bo reszta rodziny zakochana. Z twoim sosikiem zjem w ciemno i cała resztą :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pewnie nic nie zostało, a chętnie wprosiłabym sie jutro na Twój obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Poproszę taką porcję na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wiesz, że jeszcze nie dodawałam koperku do łososia ? Wykorzystam to następnym razem, gdy będę przyrządzać łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. w prostocie siła, smakowity pomysł na łososia

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam!! szczególnie z cytryną lub porem.. mmm!

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne danie i fajnie podane! Kusi kolorami! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Łososia uwielbiam w każdej postaci, a Twój z tym koperkiem wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. mmm.... łosoś z koperkiem to ideał <3

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  22. Łososia uwielbiam w każdym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)