niedziela, 20 lipca 2014

Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami

W związku z tym, że ostatnio miałam swoje małe święto postanowiłam upiec coś wyjątkowego, dlatego postawiłam na  swój niezawodny wypiek, czyli tartę. Tym razem zainspirowałam się przepisem Magdy z bloga My simple kitchen i nie pomyliłam się, gdyż połączenie czekolady i owoców zawsze się sprawdza i zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm:
Ciasto:

250 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 jajka
szczypta soli

Masa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady 
330 ml śmietany kremówki
50 g masła
3 łyżeczki żelatyny
30-40 dag czereśni

Przygotowanie:
  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie do lodówki na 20 minut.  Po upływie tego czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia.
  2. Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści a masa nabierze aksamitnej konsystencji. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do masy. 
  3. Gdy krem zacznie tężeć wylać go na upieczony spód. Czereśnie wydrylować i powtykać w masę czekoladową. Gotową tartę wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego,
Anulla

45 komentarzy:

  1. pyszności, zjadłabym taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym spróbowała jej:)

    ps. a u mnie? SILVER SNAKE na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie dobrałaś składniki, lubię tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna! a ja dziś myślałam o tarcie czekoladowej, chyba też zrobię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. MMM.... pyszna i pięknie wyglądająca- ideał!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sam widok wywołuje uśmiech, a co dopiero konsumpcja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka cudna czekoladowa...:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda tak, że aż się głodna robię :) Na czekoladę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędna! Czekoladowa rozpusta, na dodatek z moimi ulubionymi czereśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wygląda. Świetnie połączyłaś składniki. Dlatego wyszła pyszna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajnie wyglądają te czereśnie na tarcie :D
    takie kulki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Oryginalna i oryginalnie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. czysta, czekoladowa rozpusta!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Połączenie Takich składników nie może się nie udać :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. robię podobną masę, ale bez żelatyny :-) kiedyś też zmiksowałam ją gdy była zimna i dopiero położyłam na ciasto - efekt rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Przypomniał mi się smak tej tarty...:) Mmmm...:) Bardzo mi miło, że mój przepis stał się dla Ciebie inspiracją! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniaaam jaka pyszna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  18. Robię właśnie podobną, tylko że z truskawkami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale mega czekoladowa fajna. Jak murzynek wygląda i czereśnie piękne w przekroju

    OdpowiedzUsuń
  20. Szkoda że już ciężko dostać czereśnie, ale wypróbuje z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  21. Jami, jami. Czy polecasz ją dla takich typowych amatorów, którzy potrafią nawet schrzanić zrobienie jajecznicy ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że odpisuje dopiero teraz. Tak polecam zrobienie nawet amatorom - tarta nie jest trudna lecz moze się wydawać czasochłonna przez schłodzenie spodu i tężenie kremu. Krem wystarczy gotować na wolnym ogniu by nie zważyć śmietanki, byle czekolada się rozpuściła, a ciasto kruche nie jest trudne - zagniecenie składników i wrzucenie do lodówki do schłodzenia :)

      Usuń
  22. Zachowam sobie przepis na czas kiedy przestane karmić bo wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. No nie wiem jak można tak kusić ;)) Rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mnie się podoba jak wspaniale szanujesz swoją osobę. Upiekłaś dla siebie pyszne ciasto. Ja muszę też cos dla siebie upiec i tylko dla siebie, aby poczuć to. Ostatnio powiedziałam mężowi, żeby zrobił mi kanapkę niespodziankę ale zdrową: zrobił na gryczanym chlebie małe sardynki z ogóreczkiem. podał mi i poczułam się cudownie. Już myślę deserku dla siebie samej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każda z nas chce być czasem rozpieszczana, mi A. ostatnio podał obiad i wiedziałam, że coś będzie gotował bo ja wybyłam z domu, ale nie wiedziałam co to będzie i moje zaskoczenie było ogromne kiedy dostałam swoje ulubione curry urozmaicone ananasem :)

      Usuń
  25. pycha! czekolada i czereśnie, palce lizać :) lubię w ogóle czereśnie i wiśnie w tartach - ciacho wygląda tak uroczo "nakrapiane owocami".

    OdpowiedzUsuń
  26. Podoba mi się takie połączenie. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  27. wygląda przepysznie :) aż mam ochotę na kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Te czereśnie zanurzone w czekoladzie wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Te czereśnie od góry wyglądają jak cukiereczki! Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda obłędnie i mega czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Mniam lubie takie ciasta

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)