W większości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci
kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość
wdzięczne do wielu potraw z udziałem
warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi
być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam
więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów. Teraz już nikt
nie powie mi, że coś do siebie nie pasuje. Jednemu albo dane połączenie smakuje
albo nie.
Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z
warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który
dopełnił całości.
Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie
Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie
4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj
Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej
1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao
Słodka papryka w proszku
2 jajka
Sól
Pieprz – może być cytrynowy
mąka
3 torebki brązowego ryżu
Sos:
450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki)
Puszka krojonych pomidorów
Papryczka chili
Szczypta curry, bazylii i oregano
Szczypta cukru
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski. Dodać do niej sól, pieprz, słodką paprykę oraz słodki sos chili. Roztrzepać. Rybę obtoczyć w jajku, mące, jajku i panko. Smażyć na rozgrzanym oleju.
- Sos: Czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju wraz z pokrojoną w paski papryczką chili. Następnie dodać warzywa, smażyć chwilę. Wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i curry. Dusić do odpowiedniej konsystencji i miękkości warzyw.
- Podawać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu brązowym ryżem i usmażoną rybą.
Smacznego,
Anulla
Dokładnie! Ryba ma tak cudowne mięso..
OdpowiedzUsuńJasne lubię ją panierowana, ale taka bez również! Właśnie w towarzystwie warzyw, mmm:)
Uwielbiam rybę na obiad, smażoną i panierowaną. Dla mnie pyszności i ideał :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny obiad :)
OdpowiedzUsuńRyba zawsze:)
OdpowiedzUsuńpowiem ci że fajnie zapowiada sie ten sos.
OdpowiedzUsuńZaciekawiona sosem postanawiam wypróbować.
OdpowiedzUsuńAle kolorowe danie, smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńW towarzystwie warzyw najlepsza. Ja wole taką bez panierki :)
OdpowiedzUsuńale dawno nie jadłam rybki :) zjadłabym z przyjemnością taki kolorowy obiadek :P
OdpowiedzUsuńmmm smakowitości! ostatnio mnie ciągnie do rybek :)
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam na risotto z pieczarkami! :)
Ciekawy przepis, rybke uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie podane, świetnie przygotowane danie, które z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńLubię rybę w każdej wersji :) z takim sosikiem jest wyśmienita!
OdpowiedzUsuńJak zwykle świetna propozycja. Moje smaki.
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię bakłażana smażonego w panko ale na rybę też dam się skusić :)!
OdpowiedzUsuńMniam, idealny przepis na jutrzejszy obiad ;)
OdpowiedzUsuńjaaa ale te warzywka smacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania lekkie, zdrowe, rybka mniam :-)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://monika-jb.blogspot.com/
Rybka świetnie się prezentuje w takim towarzystwie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, żeby urozmaicić podanie ryby. Super : )
OdpowiedzUsuńostatnio ciągnie mnie do ostrych potraw więc Twoje danie wpadło mi w oko :)
OdpowiedzUsuńJa za rybą nie przepadam, ale Twoja propozycja mnie zaciekawiła :-)
OdpowiedzUsuńOsobiście właśnie pod taką postacią lubię najbardziej !
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :) ! Ojjj jadłabym <3
OdpowiedzUsuńTakie obiady to ja lubię :D:D
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń