Do tego te ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko, co lubię - lekko słodkie ciasto i kwaśne owoce. Och, do takiego zestawu to długo nie trzeba mnie namawiać!
Swoje paszteciki zrobiłam w dwóch wersjach smakowych do wyboru. Kupiłam trochę moreli, do tego dorzuciłam wiśnie, które rosną na podwórku i wzięłam się do roboty. Obie wersje są świetne, choć prędzej znikły te z wiśniami.
Kruche ciasto:
0,5 szklanki
cukru
200g masła
3 jajka
2 łyżki kwaśnej
śmietany
Przygotowanie:
- Całość wrzucamy do miski, masło siekamy nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec wyrabiamy na gładkie ciasto rękoma. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 30-60 minut.
I Nadzienie
morelowe:
2-3 łyżki cukru
½ łyżki mąki
ziemniaczanej
½ łyżki
niesolonego masła
1 łyżeczka
świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Szczypta
cynamonu
szczypta soli
II Nadzienie
wiśniowe:
30 dag wiśni
2-3 łyżki cukru
½ łyżki mąki
ziemniaczanej
½ łyżki
niesolonego masła
1 łyżeczka
świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
- I nadzienie: Morele wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć
do rondelka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, masło, sok z cytryny, cynamon i
sól.
Gotować na średnim ogniu do rozpadnięcia owoców, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia. - II nadzienie: Wiśnie wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć
do rondelka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, masło, sok z cytryny i sól.
Gotować na średnim ogniu do rozpadnięcia owoców, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia. - Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać krążki szklanką lub kubkiem (mi wyszło 21 sztuk).
- Na każdy krążek nałóżyć łyżką masę morelową lub masę wiśniową. Złożyć ciasto na pół i skleić krawędzie, dociskając je widelcem.
- Ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać na wierzchu cukrem.
- Ciastka wyłożyć na wyścielaną papierem do pieczenia blachę. Piec około 25-30 minut w 190 stopniach, aż paszteciki lekko zbrązowieją. Ostudzić.
Smacznego,
Anulla
jej,super! wyglądają nieziemsko,a smakują peewnie tak samo :)
OdpowiedzUsuńco do moreli-to właśnie uświadomiłaś mi, że nie jadłam jeszcze świeżych :O
mi pewnie też bardziej odpowiadałaby wersja wiśniowa, bo w wypiekach wiśnie uwielbiam!wyglądają super w Twoim garnuszku/miseczce :))
OdpowiedzUsuńFabryka pomysły ma świetne:)
OdpowiedzUsuńpyszoootka!
OdpowiedzUsuńzapraszam na tiramisu!
Jakie smakowitości :)) Super wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudne ;) Ciężko mi się zdecydować na jedną wersję, ale chyba wybrałabym wiśniową, chyba jest intensywniejsza w smaku :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacha :D
OdpowiedzUsuńpycha! i z wiśniami i morelami:)
OdpowiedzUsuńgenialne:) coś pysznego!
OdpowiedzUsuńnie dość, że z pewnością poezja smaku, to jeszcze cudnie wyglądają:D
Zabieram pomysł:)
OdpowiedzUsuńJa kocham wszystko co ma w sobie wiśnie!:)
OdpowiedzUsuńprzypominaja mi moje ukochane w dziecinstwie jagodzianki-pelne wylewajacych sie wisni :)
Fantastyczny pomysł :-) faktycznie idealny na wakacyjne wypady :-)
OdpowiedzUsuńBiorę obie wersje, nie będe się rozdrabniać :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne muszą być ;)
OdpowiedzUsuńświetne :) sama nie wiem które by mi lepiej smakowały :D
OdpowiedzUsuńteż mi się spodobały! baaaardzo!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) podoba mi się, na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńualala ale fajne :)
OdpowiedzUsuńobie wersje pyszne... super do piknikowego koszyka :)
OdpowiedzUsuńPiękne, ale troche roboty z nimi jest...
OdpowiedzUsuńale bez pracy nie ma kołaczy :)
Obie wersje świetne! :D
OdpowiedzUsuńAle cudeńka :)!
OdpowiedzUsuńPoooproszę! :)
OdpowiedzUsuńW weekend zabieram się do pracy :)
OdpowiedzUsuńCzyli dziś na słodko - super!
OdpowiedzUsuńha, przytargałam właśnie morele podobno z wiejskiego sadu. Będę piec:)
OdpowiedzUsuńJakie malutkie pyszności ! :) Schrupałabym całą furę :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka świetnie sprawdzą się do popołudniowej herbaty lub kawy. Z pewnością są pyszne.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić i ja! Pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńmogę jeden? może dwa ;))
OdpowiedzUsuńTe z wiśniami też bym pojadła. Uwielbiam wszystkie kwaśne smaki! Teraz czas wiśni, więc i u mnie ta wersja się pojawi :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie poproszę te z nadzieniem wiśniowym:)
OdpowiedzUsuń