czwartek, 28 marca 2013

Zapiekanka z cukinii

Jak już wiecie średnio przepadam za jakimikolwiek Świętami, dlatego u mnie na blogu rzadko goszczą tak tematyczne przepisy. Jakoś „nie czuję” tej atmosfery. Postrzegam to też tak, że jeżeli bym miała ochotę na babę to nawet w maju bym ją sobie upiekła, choć to kolejne ciasto, którego fanką nie jestem. W okresie świątecznym po prostu staram się trochę rozpieścić i zrobić jakiś smaczny słodki wypiek czy sałatkę. I takie przepisy zechcę Wam pokazać po Świętach. W kwietniu także ponownie ruszę z akcją „gotowanie za głosowanie”.
Tymczasem dzisiaj propozycja na smaczny obiad. Miałam w domu 2 nieduże cukinie i coś trzeba było z nimi zrobić. Wersja faszerowana odpadała, bo były za małe, dlatego wymyśliłam zapiekankę podaną w kokilkach. 


Składniki na 2 kokilki o śr. 11cm:
2 cukinie (u mnie mała i średnia)
25 dag mięsa mielonego wieprzowego
2-4 plastry sera żółtego (zależy od wielkości)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis
½ szklanki przecieru pomidorowego
Bazylia
Oregano
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Cukinię umyć, obrać, pokroić na podłużne plastry. Posypać przyprawą włoską. Patelnię (ja użyłam tej do naleśników) posmarować olejem za pomocą pędzla. Ułożyć na niej cukinię i podsmażyć z obu stron. Następnie połowę wyłożyć na dnie kokilek.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Dodać mięso i smażyć do miękkości. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Całość doprawić bazylią i oregano.
  3. Mięso wyłożyć do kokilek. Przykryć drugą połową cukinii. Posypać startym serem żółtym lub ułożyć plastry.
  4. Piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut.
Smacznego,
Anulla

39 komentarzy:

  1. bardzo smaczny pomysł, robię podobną zapiekankę, jak przychodzi sezon an cukinię to praktycznie codziennie coś jem z nią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie miałam okazji jeść cukinii, ale z chęcią bym jej spróbowała, szczególnie, że tak fajnie zapowiada się twoja zapiekanka;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj:) mi smakuje, jest dosyć neutralna w smaku i fajnie nadaje się do zapiekanek czy różnych farszy:)

      Usuń
  3. Ciekawa propozycja z cukinia,jak zawsze wyglada smakowicie.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. fajna sprawa z tymi kokilkami:) i wiele rzeczy można w nich zrobić:) a i zapiekanki wtedy są bardziej fotogeniczne:P

      Usuń
  5. Uwielbiam zapiekanki ze wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anula, u mnie na blogu tez mało świątecznie, choć samą atmosferę i zabieganie lubię ;)
    Twoja zapiekanka z cukinii jest wspaniała! Uwielbiam takie! Nawet mi się marzy w końcu zrobić lazanię z cukinii i bakłażana. Na prawdę super zapiekana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taką z bakłażana też bym kiedyś zrobiła:)

      Usuń
  7. oby więcej takich pyszności! :) inspiracja dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. niech no tylko zacznie się sezon:) bardzo lubię zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny pomysł ze zrobieniem takich małych zapiekanek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. często robię taką zapiekankę :) uwielbiamy ją :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślałam że tylko ja jestem z innej bajki. Że nie lubię szału świąt. Dni jak każde inne (no bardziej świąteczne, ale czy w te dni ma się inny żołądek o podwójnej pojemności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uff, czyli nie jestem sama:D bo jak mówię, że nie lubię świąt niektórzy się dziwnie patrzą:P ale na siłę nie będę robić szopki. A to przejedzenie też straszne i później tylko się słyszy jak ludzie wyrzucają żywność:(

      Usuń
  12. cukinia bardzo pasuje do mięsa mielonego, uwielbiam takie dania :) pysznie wygląda :)
    Czekam na gotowanie na głosowanie :P
    I już teraz życzę Ci wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapiekanki z cukinii nie jadłam, ale nie powiem.. chętnie bym spróbowała! Bardzo, bardzo chętnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. też robię taką zapiekankę, tylko dodaję jeszcze ulubiony beszamel

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile bym dała, żeby moje dzieci zechciały cos takiego spróbować, ehhh

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie znajomi dopominają się o świąteczne przepisy już na miesiąc przed :) zawsze ulegam :) A cukinię uwielbiam w każdej postaci, Twoja zapiekanka wygląda pysznie! Czekam tylko na sezon na te warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dania z cukinią bardzo lubię, ale zapiekanki jeszcze nie zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo szybkie danie i wygląda smakowicie. Moja polówka bardzo lubi pomidory i bazylie, wiec musze wypróbować:)SŁ:*

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo podoba mi się pomysł ze zrobieniem tego w osobnych kokilkach :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z tego co widać, wyszło bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja również kulinarnie nie szaleję jeśli chodzi o święta:) A co do zapiekanki, to świetny pomysł na kolację, w dodatku niezbyt tuczący, zdrowy i smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności! Zdrowych i spokojnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Aniu, dziękuję za miły wpis. Pozdrawiam i życzę Ci miłych, spokojnych i zdrowych świąt :)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  24. Wesołych Świąt Anullko ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dwie nieduże cukinie, a jaka wyżerka :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Mmm wygląda smakowicie, nigdy nie jadłam zapiekanki z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  27. uwielbiam dania z cukinii, na pewno w tej osłonie również smakuje wyśmienicie:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

  28. właśnie przygotowałam zapiekankę z cukinii i na prawdę powala na kolana, podoba mi się sposób podania Twojej potrawy - super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Smak tkwi w prostocie - trzeba go tylko wydobyć. Wydaję mi się, że tak jest z tą zapiekanką, super fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)