Te placki smakują mi najbardziej z jagodami. Możesz całkowicie pominąć dodatek owoców i podać je z tym z czym lubisz najbardziej.
Są leciutkie i pulchne, a przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę. Nie
trzeba do niego użyć miksera. Smakują też dobrze na zimno.
Składniki na około 20 sztuk:
250g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła
170g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g świeżych lub mrożonych jagód
Przygotowanie:
- Jajka wbić do miski, dodać jogurt, erytrytol i aromat waniliowy. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
- Patelnie posmarować olejem za pomocą pędzla. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki na złoty kolor. Placki sporo rosną, więc zrób między nimi odstępy na patelni.
Smacznego!
Placuszki na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuńOstatnio takie placuszki u mnie mają wzięcie. Moje wnuki uwielbiają, jednak głównie bez owoców:-) Serdecznie pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuń