Czerwiec to dla mnie ciężki miesiąc, tyle się dzieje, jednak
wiele pozytywnego, stąd moja rzadsza obecność na blogu, a i dlatego
zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca
natomiast wracamy już z nią normalnie!
A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z
rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi
truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi
25 dag masła
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
25 dag mąki
pszennej
4,5 dag mąki
ziemniaczanej (ok. 4 łyżki)
5 jajek
1,5 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 kg rabarbaru i
trochę truskawek - 30 dag
5 łyżek cukru do
posypania owoców i cynamon
Przygotowanie:
- Rabarbar pokroić na kawałki, a truskawki wydłubać z szypułek, zasypać cukrem i odrobiną cynamonu.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Zmiksować masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia. Przełożyć do masy i mieszać do czasu otrzymania gładkiego ciasta.
- Foremkę wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć dowolne owoce (u mnie truskawki i rabarbar).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Smacznego,
Anulla
o tak, uwielbiam takie ciacha:) swojsko i pysznie!
OdpowiedzUsuńUmmm, pysznie. Teraz ja do kawki porywam jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńPycha! :) Porywam do kawki!
OdpowiedzUsuńU nas teraz sezon w ogródku truskawkowy i z truskawkami ze dwa razy w tygodniu takie robimy.
OdpowiedzUsuńCiacho pięknie się prezentuje :) Uwielbiam wszystko, co maślane :) Takie ciacha rozpływają się w ustach :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne, to ratunek na bardziej zabiegane dni :) Dziś będę robić podobne :)
OdpowiedzUsuńsmakowite ciasto, bardzo lubię takie:)
OdpowiedzUsuńpyszności, takie ciasta lubię:)
OdpowiedzUsuńNo i przez Ciebie mam teraz ochotę na takie pyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńNiedługo będziesz mieć wolne i narobisz czas :) Zresztą bardzo przyjemnie ;)
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda przepysznie :) Ostatnio podobne popełniłam :)
Pyszota, pięknie wyrosło, prawie jak rożdżowe :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wyrosło, takie świeżutkie najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek, bo takiej ochoty mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńCiasto mojego dzieciństwa. Może troszkę inne składniki, ale proste w wykonaniu:)
OdpowiedzUsuńMmmm uwielbiam!
OdpowiedzUsuńCiasto szybkie ale bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńKusisz straszliwie, człowiek biedny na diecie (jeszcze kilka dni) bezglutenowej a tu takie pyszności. Jak tu wytrwać kiedy ogląda takie zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha teraz są na topie, pyszne na drugie śniadanie z kubkiem kawy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Piekę niemal identyczne,korzystając z przepisu mojej mamy:)W sezonie owocowym takie proste ciasta są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńJak powrót do dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńmaślane ,z truskawkami i rabarbarem to dopiero rozkosz dla podniebienia
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Fajne połączenie truskawek i rabarbaru ;)
OdpowiedzUsuńCiasto ciągle na czasie, pycha :)
OdpowiedzUsuńTruskawy, rabarbar kawałek skubnę do kawy. bo pysznie wygląda i fajnie kwaskowe jest na pewno :-)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia - truskawek i rabarbaru jeszcze nie jadłam, ale myślę, że takie ciasto musi obłędnie smakować <3
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować zrobić :) przepis mnie zainteresował :) na pewno jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo pyszne i mięciutkie!! :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie przepis do wypróbowania !
OdpowiedzUsuńTez jeszcze chętnie upiekę takie ciasto, jak będą jeszcze truskawki :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrosło;)
OdpowiedzUsuńczerwiec to dla mnie też gorący okres :/ a ciasto na pewno pyszne ;)
OdpowiedzUsuńprzepadam za takimi ciastami!!! no i można wykorzystać najlepsze owoce lata
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń