Dawno nie było przepisu z
kurczakiem, a to moje ulubione mięso, więc bardzo często gości na moim stole w
różnej postaci. Dzisiejsza receptura pochodzi z inspiracji biedronki
nr 32/2013. Wprowadziłam jednak małe zmiany, główną było użycie drobiu zamiast
wieprzowiny.
Ps. Gotowanie za głosowanie trwa do piątku (8 listopada) do
godziny 22.
600g mięsa z kurczaka – u mnie udka
Puszka pędów bambusa (220g)
Biała część pora
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
17 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki imbiru
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego Tao Tao
2 łyżki oleju
Łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Z kurczaka pozbyć się kości, pokroić w kostkę. Zalać połową sosu sojowego i sosu chili, dodać posiekany czosnek, imbir i wymieszać. Odstawić na 1 h do lodówki.
- Pędy bambusa odcedzić z zalewy, przepłukać wodą. Pora pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę , a pieczarki w półtalarki. W woku/patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso. Smażyć. Ewentualnie posól i popieprz
- Następnie dodać pora, po 2 minutach paprykę z pędami bambusa, a po kolejnych pieczarki. Wymieszaj. Dopraw 2 połową sosu sojowego i chili. Gdy będzie za rzadkie, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Chwilę gotować. Podawać z ryżem.
Smacznego,
Anulla
pyszne jedzenie!
OdpowiedzUsuńświetne, też takie lubię:)
OdpowiedzUsuńZawsze ciekawił mnie smak sosu sojowego:D
OdpowiedzUsuńAle puki nie spróbuje, to sie nie przekonam;D
sos sojowy to świetny dodatek do wielu dań:)
Usuńjak maga :)
Usuńja już zagłosowałam :D
OdpowiedzUsuńAle danie z woka-mega! Bardzo takie lubię, są szybkie, smaczne i takie kolorowe :)
Bardzo lubię takie dania.
OdpowiedzUsuńmmm... brzmi super!
OdpowiedzUsuńCoś mi się wydaje, że kurczak przygotowany w ten sposób przypadłby mi do gustu. To zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńah musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńChińskie mogłabym jeść na okrągło :) oczywiście te domowe :)
OdpowiedzUsuńto podobnie jak ja, robi się je poza tym dość szybko i jest pełne aromatycznych smaków:)
UsuńSzybko i pysznie:)
OdpowiedzUsuńoj Anullka, czarodziejka jesteś:d skąd wiesz, co za mną chodzi od kilku dni i o czym marzę?;)
OdpowiedzUsuńbo ja jestem mała czarownicą:D a my mamy swoje już sposoby:)
UsuńZ chęcią wprosiłabym się na takie pyszne jedzonko :)) Lubię dodatek sosu sojowego :)
OdpowiedzUsuńteż lubię sos sojowy i często staram się go wpleść do różnych dań:)
UsuńPysznie wygląda. Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńNajważniejszy smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba! Bardzo lubię takie obiady :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńto czekam na info jak wyszło!:)
UsuńWygląda przepysznie! :) ja również uwielbiam kurczaka :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńZostałaś nominowana u mnie na blogu do Liebster Award :) Po szczegóły zapraszam do mnie na bloga.
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili postaram się odpowiedzieć na pytania:)
UsuńChętnie wpadnę na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny i nieco orientalny obiadek :D
OdpowiedzUsuńAniu, Ty to wiesz co ja lubię :) czuję, że też wykorzystam ten Twój przepis, bo wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńmnie ostatnio kusi za to Twoja wersja pomidorowa z groszkiem:)
Usuńjak kusi to trzeba robić czym prędzej :)
Usuńzrobiłam :) jest przepyszny, gorąco wszystkim polecam :)
Usuńpysznie przyrządzasz kurczaka :) zjadłabym taki obiad :)
OdpowiedzUsuńTakie obiadki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPokazałam mężowi- to danie w jego stylu. Nakazał zrobić, więc zrobię! ;)
OdpowiedzUsuńto jestem ciekawa czy będzie smakowało mężowi:)
UsuńUwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńprzyznam że nie jadłam jeszcze pędów bambusa ale danie wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)) ... a , że jestem fanką dań z woka, to przepis na pewno kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCo prawda nie robiłam w woku bo go nie mam, ale wyszło naprawdę smaczne:)
OdpowiedzUsuńwczoraj zrobiłem z makaronem ryżowym. wyszło genialnie :)
OdpowiedzUsuńz makaronem ryżowym też musiało świetnie się komponować:)
Usuń