wtorek, 29 października 2013

Czekoladowa tarta z granatem

Dzisiaj będę nieskromna, ale muszę Wam napisać, że to najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek zrobiłam i jadłam! Za tym stwierdzeniem pójdzie jeszcze fakt, że kremy czekoladowe nie należą do moich ulubionych. Przeważnie smakuje mi tylko czekolada w najczystszej nieprzetworzonej postaci. Natomiast krem czekoladowy w tej tarcie nie jest przesłodzony, a granat doskonale go uzupełnia i dodaje świeżości. Po prostu kwaśny owoc i słodki krem tworzą idealny związek z kruchym ciastem. Musicie spróbować tego ciacha, bo ja się po prostu zakochałam i z pewnością go nie raz powtórzę:)



Składniki:
Ciasto:
300g mąki
100g masła lub margaryny
2 żółtka
Szczypta soli
Ok. 0,5 szklanki cukru (dałam ciut mniej niż 0,5)
2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella lub kakao
1-2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut.
  2. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem.
  4. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tartę grochem lub ryżem, aby nie urosła. Pod koniec pieczenia go zdejmuję (ok. 5 ostatnich minut) i wstawiam na jeszcze chwilę.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut. Ostudzić.

Krem:
440 ml śmietanki 30%
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
Parę łyżek gorącej wody lub mleka do rozpuszczenia żelatyny

Przygotowanie:
  1. Śmietankę ubić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do śmietany. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie lub mleku. Chwilę przestudzić i połączyć z kremem.
Dodatkowo:
1 duży granat

Przygotowanie:
  1. Na ostudzony spód tarty wyłożyć krem, a na to nasiona granatu (owoc ponacinać z 4 stron, każdą część pociągnąć w swoją stronę). Wstawić na min 2h do lodówki.

Smacznego,
Anulla

40 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje i już wiem jaką tartę na dnia zrobię bo akurat zostały mi dwa granaty w zapasie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo wg mnie jest genialna i żałuję, że już jej nie ma!

      Usuń
  2. Ale fajna! Musi super smakować, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście próbowałem i muszę przyznać że jest naprawdę dobra a sam pomysł na ciasto niecodzienny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne oołączenie! Wizualnie i smakowo

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa, jeszcze nigdy takiej nie robiłam i chyba czas na połączenie czekolady z granatem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ ten granat tam pasuje! Wygląda fenomenalnie! ;D
    Jestem na tak! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda ten granat :) Ciekawie musi smakować to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł z tym granatem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała ! Z granatem nic jeszcze nie robiłam ... skusiłabym się bez wachania. DFo tego taki krem... mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonala kompozycja smakowa:) jak dla mnie swietne przysmak do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześlicznie wygląda z tymi różowymi ziarenkami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. fantastycznie wygląda :) i jestem pewna że tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda świetnie, nie jadłam jeszcze połączenia granatu i czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna tarta, bardzo mi się podoba dodatek granatu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniała! porywam kawałek do porannej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pomysłowe i pyszne! Granaty to moja miłość :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. no fakt, granat jest przesmaczny :) tylko ja mam kłopot z ziarnami, potem cała kuchnia jest upstrzona kropeczkami, a niedawno było malowanie :)
    tarta wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszna musi być ta tarta:) Czekolada i granat hmm pychota

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie musisz mnie namawiać do spróbowania tej tarty, wygląda przepysznie i jeszcze ta masa czekoadowaaa... :))

    OdpowiedzUsuń
  20. toż to tarta grzechu warta! :D wybuchowa! :D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  21. przy tak wspaniałych deserach po prostu nie wolno być skromnym :D

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam granaty, a jeśli jest jeszcze czekolada... mmm...

    OdpowiedzUsuń
  23. ciasto wygląda bardzo zachęcająco aż mam ochotę się poczęstować:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Po takiej recenzji muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oh lala! Czekoladwoe słodkości są w moim sercu nie od dziś, ale z granatem?! Zabiłaś mnie moja droga, granat to wspaniały owoc, kojarzy mi się głównie z deserami. A w Twojej tarcie podbił moje serce. Całość=oszałamiająca ja dla mnie! Wierzę, że smakowało, oj wierzę :D

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. ależ to pysznie wygląda:) takie połączenie musiało smakować rewelacyjnie:) wygląda fantastycznie:) załapię się chociaż na okruszki?

    OdpowiedzUsuń
  27. Tak opisałaś tę tartę, że aż żal, że nie mam jej namacalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ojejej, musi być pyszna, aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Chętnie bym się przekonała, czy rzeczywiście ta tarta jest tak pyszna, jak piszesz, ale musiałabym spróbować :-D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)