1 mała kapusta – młoda lub stara
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
3 podudzia/pałki z kurczaka, ewentualnie 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka lub inne
mięso
Sól
pieprz
Olej roślinny
1-2 liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Koncentrat pomidorowy (mała puszeczka) – jakieś 1,5 łyżki
Bulion warzywny lub drobiowy – ok. 400 ml
Przygotowanie:
- Podudzia lub pałki pozbyć kości, pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do rondla.
- Następnie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Przełożyć do mięsa.
- Kapustę posiekać, dodać do reszty składników. Podlać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodać ryż w proporcji 1:2 (100g ryżu na 200 ml wody/bulionu). Gotować do miękkości ryżu mieszając, aby nie przywarł do garnka.
Smacznego,
Anulla
bardzo ciekawa propozycja. Zanotuję :)
OdpowiedzUsuńNigdy się jeszcze nie spotkałam z takim daniem...
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujące, patrzę i nie mogę się zdecydować czy bardziej mi gulasz przypomina, czy risotto, czy może bigos, albo jeszcze coś innego? W każdym razie na pewno pychota.
OdpowiedzUsuńto fakt danie jest nietypowe, ale bardzo smaczne i szybko się je robi:)
UsuńMusze koniecznie wypróbować, na pewno było bardzo smaczne. Ale troszkę w innym terminie, bo przyjechała moja siostra z Kanady i jadę jutro do mamy i nie wiem kiedy wrócę:)
OdpowiedzUsuńna pewno nie będziesz żałować!:)
UsuńTeż się bardzo cieszę.
OdpowiedzUsuńStęskniłam się za blogowaniem<3
1sze słyszę o takim daniu, ale wygląda mega :D i te składniki! :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie kapusty,kurczaka i ryżu,danie proste i z pewnością pyszne,będę musiała zaczerpnąc pomysłu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, lubię dania jednogarnkowe choćby dlatego, że pozwalają zaoszczędzić czas :-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zagłosowałam :-)
oj tak, doskonale wiem jak cenny potrafi być czas i jak ważna jest jego dobra organizacja:) Ciągłe życie w biegu to chyba już standard u mnie, nie lubię być bierna.
Usuńchyba mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńJestem na tak, bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńfajne danie , mi też się podoba ;)
OdpowiedzUsuńteż jestem za! dania jednogarnkowe są super
OdpowiedzUsuńTakim daniem to można się najeść do syta:) Super pomysł na szybki obiad.
OdpowiedzUsuńCiekawe, muszę spróbować zrobić ;)
OdpowiedzUsuńSycące i całkiem łatwe w przygotowaniu- już je lubię :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńFajna nazwa i fajna potrawa. Jednogarnkowe dania rządzą!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy, inspirujący przepis :) Chętnie wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńCiekawe i bardzo intrygujące połączenie smaków! Podoba mi się :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajna potrawa, chętnie bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja, spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńwygląda intrygująco i bardzo chętnie wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Kapustnik wygląda bardzo zachęcająco :))
OdpowiedzUsuńhmmm, ominęłabym mięso, dodałabym kminku (bo uwielbiam go z kapustą) i tak bym zjadła, aż by mi się uszy trzęsły.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
ja kminek z kolei używam w śladowych ilościach, gdyż średnio za nim przepadam.
UsuńNo no, fajny obiadek na ciepło i przede wszystkim na szybko :)
OdpowiedzUsuńNo, no... Ciekawy ten kapustnik. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńChętnie skusiłabym się na taką wersję bez mięsa... jednogarnkowe potrawy... oj lubię :)
OdpowiedzUsuńOj a taka kapustka za mną chodzi od jakiegoś czasu. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuń