Eh, dlaczego zapiekanki tak świetnie smakują, a brak im fotogeniczności?
Składniki:
12 średnich ziemniaków
20 dag pieczarek
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
Mała cukinia (20 dag)
Olej
Sól
Pieprz
Sos:
15 dag startego sera żółtego
Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g)
Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej
Szczypta pieprzu cayenne
Jajko
Słodka papryka
Tymianek
Sól
pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzić. Pokroić w talarki, połowę wyłożyć na dnie naczynia uprzednio wysmarowanego odrobiną tłuszczu, aby nic do niego nie przywarło i się nie przypaliło (może to być masło, olej).
- Kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć do miękkości. Posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni. Cukinię pokroić w kostkę, przesmażyć.
- Na ziemniaki ułożyć pieczarki wymieszana z cebulą. Na to wyłożyć kiełbasę i cukinię. Przykryć warstwą ziemniaków.
- Sos: do miski dodać jajko, śmietanę i przecier. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Na koniec dodać połowę startego sera żółtego. Wylać sos do naczynia. Posypać resztą sera wierzch. Piec ok 30 – 40 minut w 180-200 stopniach.
Smacznego,
Anulla
też tak mam-smak powala, a zdjęcie nigdy nie chce tego oddać:(
OdpowiedzUsuńTwoje i tak wygląda smakowicie,moja po przeniesieniu na talerz to.. hm.. :D
Wspaniałe danie dla mojego męża, będzie zachwycony jak kiedyś wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńOj tam. Smaczna na pewno była i to jest najważniejsze :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że od razu chciałoby się jej spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle pyszotka ;)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńzapiekanki są bardzo pyszne, bez względu na zdjęcia;) mi też ciężko sfotografować zapiekankę tak, żeby oddać jej smak, ale Twoją zjadłabym z chęcią:))
OdpowiedzUsuńja również jestem fanką takich zapiekanek :) są pyszne!
OdpowiedzUsuńnigdy jej nie robiłam a wygląda wybornie, smacznie. No i jeden garnek brudny:)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest pyszna i zawsze można dodać, to co się lubi:)
UsuńTeż mam problem z fotografią zapiekanek:) I zup:) Dawno nie jadłam z ziemniakami...hmmm...może się skuszę w weekend.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, ja z kolei najbardziej lubię zapiekanki z ziemniaków, albo kaszy:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała, lubię takie dania.
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie zapiekanki. Zdjęcia, zdjęciami a i tak narobiłaś mi ochoty:)
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię zapiekankę z ziemniakami, więc będzie okazja wypróbować:)
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZapiekanki bardzo lubię :)) Robię je dość często, bo są łatwe, szybkie i smaczne :))
OdpowiedzUsuńpyszna i treściwa :) zgadzam się, strasznie trudno zrobić jej fajne zdjęcie :D
OdpowiedzUsuńzjadłabym raz dwa!!
OdpowiedzUsuńpyszna i treściwa zapiekanka, lubię takie ;)
OdpowiedzUsuńZapiekanki najlepsze! ciężko zrobić fajne zdjecie, ale w smaku zawsze się sprawdzają :D
OdpowiedzUsuńSzykuj talerz, zaraz wpadnę na obiadek:D
OdpowiedzUsuńno nie specjalnie lubią pozować ale smakują wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńTeż mam problem w fotografowaniu zapiekanek, a są tak pyszne i proste w przygotowaniu!
OdpowiedzUsuńLubie takie jednogarnkowe dania ta zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńpychota...ZAWSZE wyjdzie i zawsze smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i z pewnością tak smakuje.
OdpowiedzUsuńu mnie też zapiekanki lubią się często pojawiać na obiad. a najlepsze bywają te z przypadkowo dobranyc skłaników w lodówce :)
OdpowiedzUsuńto prawda:) to, co w duszy nam zagra ląduje w garnku:) tak w ogóle najlepsze przepisy powstają:)
UsuńCoś dla mojego małżonka. Na pewno by się ucieszył z takiej zapiekanki :D
OdpowiedzUsuńMoże i nie wychodzą na zdjęciach najatrakcyjniej, ale są faktycznie pyszne :)
OdpowiedzUsuńdanie stworzone dla mojej rodziny. Patrząc po składnikach w momencie by zniknęło:) pieknie się prezentuje i bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńNie ważne jak wyglądają, bo smakują nieziemsko :) Chłopską bardzo lubię, bardzo :)
OdpowiedzUsuńCo racja to racja, zapiekanki na castingu nie wypadaja zbyt fotogienicznie. Niemniej ich smak to rekmpensuje :)
OdpowiedzUsuńbo brzydkie jest niepozorne :D
OdpowiedzUsuńAch tam- ważne, że smakują :-) Chłopska zapiekanka to jest to:-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie dzięki twojemu wpisowi zdałam sobie sprawę, że też nie zamieściłam przepisu na moją ulubioną zapiekankę, mimo że zdjęcia dawno zrobione :DD tak jak ty uwielbiam zapiekanki :)) a ta wygląda mega dobrze
OdpowiedzUsuńczasem tak jest, że to co najlepsze zostawiamy jakoś na potem:P ile przepisów mówię, że zrobię i wstawię, a potem albo robię co inne, bo akurat trzeba lodówkę zamieścić albo np. zdjęcia nie zrobię:P
UsuńPożywna zapiekana. Lubię takie, szczególnie na jesień i zimę. Tak to już jest z zapiekankami, nie są twarzowe na zdjęciach ;) ale smakują zazwyczaj obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
u mnie też przeważnie one na jesień i zimę, ale w lato gdy chłodniej też robię, bo ma się większy wybór świeżych warzyw do nich:) a i na zimno świetnie smakują:P
Usuńależ świetne danko
OdpowiedzUsuńZapiekanka, lubię raczej średnio dlatego robię rzadko :( ale pewnie gdybym spróbowała Twojej zmieniłabym przyzwyczajenia :)
OdpowiedzUsuńkażdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia i rzeczy, które lubi bardziej albo mniej:)
UsuńChłopska to pewnie nazwa trafiona w dziesiątkę :D coś czuję ,że nawet niedużym kawałkiem można szybko się najeść :D wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńto prawda, już nieduży kawałek jest wystarczający, choć jak się ma w domu głodnego mężczyznę, to różnie z nimi jest:P
UsuńWłaśnie się zastanawiam co jutro wymodzię na obiad i wpadłam na Twoją zapiekankę. Proste, szybkie i genialne. Ze względu na to, że należę do tych którzy lubią 'chłopskie garnki' jutro będę się rozkoszować zapiekanką Twojego pomysłu ;)
OdpowiedzUsuńsuper!:) daj znać jak smakowała:)
UsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika ;)
OdpowiedzUsuńsuper!:) to czekam na końcowe info:)
Usuńbardzo podobna do mojej chłopskiej zapiekanki: http://eksperymentsobotni.blox.pl/2013/04/chlopska-zapiekanka-ziemniaczana.html
OdpowiedzUsuńpolecam również wypróbować :)
Twoja wersja wygląda równie pysznie:) zapiekanki chłopskie są bardzo popularne i każdy ma swój sposób na nią;)
Usuń