Ps. przypominam o trwającej akcji "Gotowanie za głosowanie" - ankieta mieści się w prawym, górnym rogu bloga, a słowniczek możecie poczytać tutaj.
Składniki na 3
porcje:
25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
2 ząbki czosnku
0,5 łyżki masła do szpinaku
4 łyżki śmietany – u mnie 18%
600 ml bulionu drobiowego
Liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
Sól
Pieprz
0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis lub inne
ulubione zioła
Mąka pszenna
Olej
Przygotowanie:
- Czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać na patelnię szpinak (świeży drobno pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić.
- Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące.
- Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć do rondla i podlać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić przyprawą włoską. Dusić do miękkości około 30 minut. Około 10 minut przed końcem dodać śmietanę (3 łyżki). Gdy podczas gotowania ubędzie nam sporo wody i sos zrobi się za gęsty to należy go podlać wodą lub bulionem. Natomiast gdy będzie za rzadki to należy zaprawić mąką rozrobioną w wodzie.
Smacznego,
Anulla
już nie mogę się doczekać tych straganów uginających się od świeżych warzyw i owoców :D pyszne roladki :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek:) Przymierzam się roladek drobiowych ze szpinakiem.
OdpowiedzUsuńszpinak uwielbiam i też przymierzam się do jakiegoś dania z udziałem szpinaczku mniam
OdpowiedzUsuńTwoje danie b. fajne, dzięki szpinakowi urozmaicone i coś się dzieje :)
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńteż jestem fanką szpinaku!:)
OdpowiedzUsuńja dopiero się nią staję - kiedyś go nie znosiłam:)
Usuńmniam! Uwielbiam szpinak, u mnie dzisiaj tarta z kurczakiem i szpinakiem właśnie, ale roladki na pewno też zrobię;D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tą tarta:D uwielbiam wytrawne, a szczególności z kurczakiem:D
Usuńtaaak, była pysznaaa! :)
UsuńSuper pomysł na roladki :) A szpinak uwielbiam!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobne:)
OdpowiedzUsuńsą pyszne ! :)
fajny obiad, bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńAle pychotę przygotowałaś! Bardzo fajny sposób na pyszny obiad. Szpinak już pisałam 1000 razy- uwielbiam! Twoje roladki wszamałabym ze smakiem ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na szpinakowy farsz! jej, uwielbiam go :)
OdpowiedzUsuńostatnio uwielbiam wszystko co jest ze szpinakiem:)
OdpowiedzUsuńmam podobnie:)
UsuńWyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na farsz :) uwielbiam mięso ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńFajny farsz :) Szpinak lubię i do tego mięso pychota :) Muszę wypróbować Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńCzęsto je robię, bardz lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szpinak! Twoje roladki są z pewnością wyśmienite!
OdpowiedzUsuńJaki smakowity obiad! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ja też odkrywam niektóre smaki na nowo. Rzeczy, których w dzieciństwie nie lubiłam nagle stały się znośne, a nawet smaczne :) Twoje wspaniałe roladki na pewno bardzo by mi zasmakowały :D
OdpowiedzUsuńoj ale to musialo byc dobre!
OdpowiedzUsuńpyszota :) wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńmmm obiady u Ciebie to niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Jak się przekonam do szpinaku (już kupiłam tylko muszę jeszcze się do niego przekonać), to wypróbuje.
OdpowiedzUsuńmamma mia! ależ pyszności ;)
OdpowiedzUsuńCzemu u mnie nikt nie chce jeść szpinaku :(
OdpowiedzUsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuńmniam, coś fantastycznego, muszę zrobić na obiad :)
OdpowiedzUsuńJutro robię taki obiadek ;)
OdpowiedzUsuńmusiało być pyszne, wygląda smakowicie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńroladki ze szpinakiem- jak dla mnie niebo w gębie;)
OdpowiedzUsuńtak mi narobiłaś ochoty na te roladki, że wczoraj je robiłam:) wyszły znakomite, gorąco polecam:) palce lizać:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało!:)
Usuńo matko, jakie to musi być pyszne!:)
OdpowiedzUsuń