sobota, 4 maja 2013

Schabowe roladki ze szpinakiem duszone w sosie śmietanowym

Dzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi  także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu.  Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa z dwóch powodów. Po pierwsze, ostatnim czasem zauważyłam, że na nowo odkrywam niektóre smaki, a jednym z nich jest właśnie szpinak. Po drugie, dostałam również zamówienie na schab nim nadziewany, więc zgodnie z obietnicą publikuję przepis.

Ps. przypominam o trwającej akcji "Gotowanie za głosowanie" - ankieta mieści się w prawym, górnym rogu bloga, a słowniczek możecie poczytać tutaj.


Składniki na 3 porcje:
6 plastrów schabu (30 dag)
25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
2 ząbki czosnku
0,5 łyżki masła do szpinaku
4 łyżki śmietany – u mnie 18%
600 ml bulionu drobiowego
Liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
Sól
Pieprz
0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła
Mąka pszenna
Olej
 
Przygotowanie:
  1. Czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać na patelnię szpinak (świeży drobno pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić.
  2. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać  na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące.
  3. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć  do rondla i podlać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić przyprawą włoską. Dusić do miękkości około 30 minut. Około 10 minut przed końcem dodać śmietanę (3 łyżki).  Gdy podczas gotowania ubędzie nam sporo wody i sos zrobi się za gęsty to należy go podlać wodą lub bulionem. Natomiast gdy będzie za rzadki to należy zaprawić mąką rozrobioną w wodzie.

Smacznego,
Anulla

39 komentarzy:

  1. już nie mogę się doczekać tych straganów uginających się od świeżych warzyw i owoców :D pyszne roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek:) Przymierzam się roladek drobiowych ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. szpinak uwielbiam i też przymierzam się do jakiegoś dania z udziałem szpinaczku mniam

    Twoje danie b. fajne, dzięki szpinakowi urozmaicone i coś się dzieje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też jestem fanką szpinaku!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dopiero się nią staję - kiedyś go nie znosiłam:)

      Usuń
  5. mniam! Uwielbiam szpinak, u mnie dzisiaj tarta z kurczakiem i szpinakiem właśnie, ale roladki na pewno też zrobię;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł z tą tarta:D uwielbiam wytrawne, a szczególności z kurczakiem:D

      Usuń
    2. taaak, była pysznaaa! :)

      Usuń
  6. Super pomysł na roladki :) A szpinak uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam kiedyś podobne:)
    są pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny obiad, bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pychotę przygotowałaś! Bardzo fajny sposób na pyszny obiad. Szpinak już pisałam 1000 razy- uwielbiam! Twoje roladki wszamałabym ze smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł na szpinakowy farsz! jej, uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ostatnio uwielbiam wszystko co jest ze szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł na farsz :) uwielbiam mięso ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny farsz :) Szpinak lubię i do tego mięso pychota :) Muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię szpinak! Twoje roladki są z pewnością wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  16. To prawda, ja też odkrywam niektóre smaki na nowo. Rzeczy, których w dzieciństwie nie lubiłam nagle stały się znośne, a nawet smaczne :) Twoje wspaniałe roladki na pewno bardzo by mi zasmakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  17. oj ale to musialo byc dobre!

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszota :) wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mmm obiady u Ciebie to niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają bardzo apetycznie. Jak się przekonam do szpinaku (już kupiłam tylko muszę jeszcze się do niego przekonać), to wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  21. mamma mia! ależ pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czemu u mnie nikt nie chce jeść szpinaku :(

    OdpowiedzUsuń
  23. mniam, coś fantastycznego, muszę zrobić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  24. musiało być pyszne, wygląda smakowicie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  25. roladki ze szpinakiem- jak dla mnie niebo w gębie;)

    OdpowiedzUsuń
  26. tak mi narobiłaś ochoty na te roladki, że wczoraj je robiłam:) wyszły znakomite, gorąco polecam:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  27. o matko, jakie to musi być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)