Pesto z pietruszki to moje odkrycie sprzed kilku tygodni – jest niezwykle aromatyczne
w smaku oraz pełne witamin. Odkąd pietruszka stała się nieodłącznym produktem moich zakupów, to dość sporo z nią kombinuję. Ostatnio przygotowałam z niej pesto jako bazę do sałatki z
kuskusem perłowym - możecie go zastąpić makaronem. Gruboziarnisty kuskus, choć ciężko dostępny w sklepach stacjonarnych (ale coraz częściej się w nich pojawia), doskonale się sprawdza do lunchboxa, a jego neutralny smak dobrze się łączy z
pesto lub różnymi serami.
niedziela, 24 marca 2019
czwartek, 14 marca 2019
Pesto z pietruszki i suszonych pomidorów
Pesto z pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa - jest
bogate w dużą ilość żelaza i witaminy C.
Dla przełamania smaku dodaję do niego kilka suszonych
pomidorów, które podkreślają smak pesto. Jak nie mam suszonych pomidorów, to po
prostu ten dodatek pomijam. Jednak bardzo lubię to połączenie pietruszki z
suszonymi pomidorami.
Możesz je podać z ulubionym makaronem, posmarować nim
pieczywo lub dodać do sałatki (polecam szczególnie do tych na bazie kasz). Nie jest tak popularne jak pestp z bazylii, a
wielka szkoda, gdyż jego właściwości prozdrowotne są ogromne!
poniedziałek, 11 marca 2019
Owsiana tarta z budyniem czekoladowym
Tarta z budyniem czekoladowym to szybki i prosty wypiek,
który może być w 100% wegański i bez glutenu. Nadzienie jest kremowe i mocno
czekoladowe, dlatego zdecydowałam się na przełamanie jego smaku jeżynami. Lubię
nutę owocową, która przełamuje słodycz. W dodatku tarta prezentuje się na tyle elegancko,
że możesz przygotować ją dla gości.
poniedziałek, 4 marca 2019
Makaron po azjatycku z wieprzowiną
Lubię kuchnię azjatycką za bogactwo smaku. Jedyne czego
wymaga to zainwestowania w niektóre składniki. Jednak są one dość wydajne i wystarczają na długi czas. Obecnie są dość łatwo dostępne, w dyskontach kupisz je
w trakcie tematycznych tygodni, a większe markety na stałe posiadają półki z
produktami z różnych kuchni świata.