Od czasu do czasu lubię pokombinować z bezmięsną wersją kotletów. Moja dzisiejsza propozycja jest na bazie soi, z którą zetknęłam się w kuchni po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Ziarno soi wymaga wcześniejszego namoczenia, a następnie dość długiego gotowania, stąd zachęcam Was do rozłożenia sobie tego procesu na trzy etapy. Na wieczór namoczcie ziarna, następnego dnia ugotujcie i wystudźcie, a na kolejny zostanie już tylko przygotowanie kotletów. Wzbogaciłam je o dodatek suszonych pomidorów i postanowiłam upiec w piekarniku. Ja swoje podałam z mieszanką warzyw, ale możecie zastąpić je ulubioną surówką.
środa, 29 listopada 2017
niedziela, 26 listopada 2017
Domowy marcepan/batoniki marcepanowe
Są tu jacyś fani marcepanu? A może szukacie pomysłu na wyjątkowy prezent mikołajkowy dla bliskiej osoby? Taki upominek uszczęśliwi każdego smakosza marcepanu. Bez większych trudności przygotujecie go w domu, gdyż nie jest ani pracochłonny, ani nie nie wymaga specjalnych umiejętności. Smak domowej wersji bije na głowę jej sklepowe odpowiedniki, przede wszystkim nie zawiera w sobie żadnych sztucznych
dodatków.
Gotowe batoniki możecie, tak jak ja, oblać gorzką czekoladą lub pozostawić w formie masy, wtedy jest z nimi jeszcze mniej pracy – dosłownie 5 minut! Potrzebne są Wam jedynie płatki migdałów, olejek i jakieś słodzidło.
Gotowe batoniki możecie, tak jak ja, oblać gorzką czekoladą lub pozostawić w formie masy, wtedy jest z nimi jeszcze mniej pracy – dosłownie 5 minut! Potrzebne są Wam jedynie płatki migdałów, olejek i jakieś słodzidło.
niedziela, 19 listopada 2017
Makaron z cieciorką i pesto
Dość sporo ostatnio kombinuję z bezmięsnymi obiadami.
Podstawą dla mnie są w nich strączki w różnej postaci. Tym razem ciecierzycę
połączyłam z czerwonym pesto oraz szpinakiem i papryką. Na koniec całość
wymieszałam z ugotowanym makaronem. To danie znakomicie sprawdzi się w
roli lunchboxa. Jeżeli wolicie mięsne dania, cieciorkę możecie zastąpić kurczakiem, który również będzie tu doskonale pasował.
piątek, 10 listopada 2017
Kluski twarogowe z sosem owocowym
Kluski i inne potrawy mączne kojarzą się nam zazwyczaj z daniem, które jest ciężkie i tuczy, dlatego postanowiłam je trochę uzdrowić. Z
dzieciństwa doskonale pamiętam lane czy leniwe kluski przygotowywane przez mamę. Wzorując się na obu ich wersjach połączyłam je w jedną tzn. z leniwych jest baza w postaci twarogu, zaś z lanych - nierównomierny kształt. Twarogowe kluseczki wyszły lekkie i pełne
białka Ja swoje przygotowałam na mące
ryżowej, żeby były delikatne w smaku, ale możecie ją zastąpić praktycznie każdą
inną. Podałam je z owocowym sosem, mój jest na bazie malin i borówek, ale doskonale będzie
pasować także jogurt naturalny czy pokrojone owoce. W dodatku przygotujecie
je szybko, wystarczy wszystko zblendować i wrzucić do wrzącej wody.
niedziela, 5 listopada 2017
Owsiane gofry
Dla mnie gofry to przede wszystkim doskonała opcja na
weekendowe śniadanie, które wystarczy podać z ulubionymi dodatkami. Wersja owsiana syci na długo, a co najważniejsze jest zdrowa. Ja swoje zjadłam w towarzystwie jogurtu naturalnego z
bananem i mango. Wybierzcie to, co lubicie najbardziej :)
środa, 1 listopada 2017
Burgery (kotlety) z czerwonej fasoli i ryżu
Burgery nie muszą być tylko i wyłącznie z mięsa.
Umiejętny dobór składników, w tym przypraw sprawi, że kotleciki zarówno wegańskie,
jak i wegetariańskie zyskują na smaku. Wystarczy je podać w bułkach lub z
ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam także pikantny sos pomidorowy
lub meksykańską salsę.
Inspiracja: Jadłonomia