Staram się, aby moje posiłki były dość różnorodne,
dlatego w mojej kuchni pojawiają się dania zarówno mięsne jak i wegetariańskie.
W tej drugiej kategorii szczególnie lubię wszelkie potrawki, miksy z kaszą lub
makaronem oraz właśnie kotleciki, których stworzyłam już sporo różnych rodzajów. Potem te
przepisy, które przypadną nam do gustu, staram się publikować dla Was na
blogu, jak dzisiejszą wersję z burakiem i kaszą jaglaną. Polecam podać ją w
bułkach lub w formie lekkiej sałatki z
winegretem.
niedziela, 28 maja 2017
środa, 24 maja 2017
Sernik jaglany z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni, więc staram się teraz z niego
korzystać, gdyż stanowi doskonałe urozmaicenie dla moich słodkich śniadań.Tym razem wykorzystałam go do przygotowania serniczka na bazie płatków jaglanych,
serka twarogowego i duszonego rabarbaru (można również użyć surowego, ale ja wolę lekko podduszony). Już sam smak masy mnie urzekł, a
rabarbar tylko go dopełnił, dając słodko-kwaśną nutę, którą bardzo lubię w deserach.
Inspiracja: Okiem dietetyka
niedziela, 21 maja 2017
Soczewica z warzywami i sadzonym jajkiem
To jeden z moich ulubionych pomysłów na kolację. Gdy nie mam czasu posiłkuję się soczewicą z
puszki i warzywami mrożonymi - wtedy mam smaczny posiłek w kilka minut. Możecie również wykorzystać ugotowane warzywa, które zostaną Wam z obiadu. W połączeniu z płynnym żółtkiem od jajka sadzonego tworzy wg mnie połączenie
idealne! Śmiało mogę Wam napisać, że się zakochałam, stąd postanowiłam podzielić się tym prostym przepisem, do którego dość często wracam.
niedziela, 14 maja 2017
Spaghetti z chorizo w sosie pomidorowym
Lubię jak moje dania powstają z przypadku. Otwieram lodówkę, zerkam co się w niej znajduje i komponuję danie. Tak było właśnie z tym spaghetti, które wyszło w smaku wyraziste za sprawą chorizo i oliwek.
niedziela, 7 maja 2017
Gotowanie za głosowanie #36
Po ostatnich słodkościach mam dla Was różne propozycje na bezmięsne
burgery/kotlety w akcji Gotowanie za Głosowanie. Możecie je zawsze podać z
bułką w formie kanapki, sałatką lub mixem różnych gotowanych warzyw. W każdym wydaniu sprawdzą się doskonale na obiad lub kolację.
Oto moje propozycje:
- Gryczane kotlety z pieczarkami – lubię połączenie kaszy gryczanej z grzybami. W tych burgerach jest wszystko w jednym, kasza zostanie połączona z pieczarkami i serem twarogowym, aby uzyskać pełnowartościowe burgery bogate także w białko. Podanie ich z porcją warzyw będzie już wystarczającym posiłkiem.
- Jaglane burgery buraczane – piękny różowy kolorek, a do tego bardzo zdrowe za sprawą buraka i kaszy jaglanej. Sprawdzą się doskonale jako baza do bezmięsnego burgera z dużą ilością warzyw i lekkim sosem.
- Burgery fasolowe – dobre ich przyprawienie sprawi, że będą wyraziste w smaku, dlatego znakomicie do nich pasuje lekko pikantny sos pomidorowy. Będą doskonałym źródłem białka dla osób niejedzących mięsa.
Swoje głosy możecie oddawać do 14.05.2017 do godz. 23:59.
Ankietę zamieszczam poniżej.
Ankietę dostarczyły profilki.pl
czwartek, 4 maja 2017
Śnieżny puch
Zebrało mi się kilka przepisów na różne słodkości, jedne zdrowe, inne trochę mniej. Zamierzam je systematycznie Wam pokazać, pomiędzy z przepisami wytrawnymi, abyście nie zanudzili się samymi deserami. Śnieżny Puch to ciasto, które miałam okazję kiedyś zjeść. Nie wzięłam jednak na niego wtedy przepisu, a później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i
lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem
jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby
całość stężała.