Ta lekka wiosenna propozycja może mieć wiele zastosowań. Spokojnie
możecie zafundować sobie ją na kolację, obiad lub zabrać ze sobą do lunchboxa
(smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno). I co najważniejsze zrobicie
go w dosłownie kilka chwil. Korzystajmy
teraz ze skarbów natury, sezon tak szybko mija.
wtorek, 28 czerwca 2016
sobota, 25 czerwca 2016
Pieczony kalafior w pomidorowym curry
Warzywa to podstawa mojego codziennego menu. Obecnie
wychodzę z mojego warzywniaka z całymi siatami różnych skarbów. Niektóre zjadam
w tradycyjny sposób, ale są i takie dni, kiedy mam ochotę na coś innego, wtedy kombinuję by urozmaicić swoje dania. Ten
kalafior nie dawał mi spokoju odkąd wymyśliłam na niego własny sposób.
Nieskromnie muszę przyznać, że sama zjadłam większość, gdyż jest boski solo i jako
dodatek do obiadu.
niedziela, 19 czerwca 2016
Sernikowa owsianka z truskawkami
Owsianka bardzo często gości u mnie na śniadanie.
Przeważnie występuję w postaci nocnej ze słoika, ale ostatnio zaczęłam kombinować również z jej zapiekaniem. Najczęściej zapiekam w najprostszej postaci. Jednak, gdy zobaczyłam przepis Jedz zdrowo żyj zdrowo na owsiankę i sernik 2w1, postanowiłam go wypróbować. Widzę, że nie tylko ja darzę ją entuzjazmem, bo jednogłośnie stała się Waszym wyborem w czerwcowym Gotowaniu za Głosowanie.
Ps. Taka owsianka znakomicie smakuje na ciepło i zimno. Możemy także spokojnie zabrać ją ze sobą do pracy na drugie śniadanie.
Ps. Taka owsianka znakomicie smakuje na ciepło i zimno. Możemy także spokojnie zabrać ją ze sobą do pracy na drugie śniadanie.
poniedziałek, 13 czerwca 2016
Makaron z bobem i tuńczykiem
Ten przepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem
obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk
nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy.
Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe
przepisy prosto z Włoch”.
Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać
także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji go kupicie, jeżeli pozbawiony
łupinek, to wystarczy wrzucić go na patelnię wraz z tuńczykiem, bez uprzedniego
gotowania. Czasami jest dostępny w Biedronce.
Gotowanie za głosowanie - klik
Gotowanie za głosowanie - klik
piątek, 10 czerwca 2016
Nocna (słoikowa) owsianka z truskawkami i rabarbarem
Owsianki to jedno z moich ulubionych śniadań, jednak rano
nie mam za bardzo czasu na jej gotowanie, stąd już jakiś czas temu zaczęłam
kombinować z jej wersjami słoikowymi. Wszystko wrzucam wieczorem do słoika,wstawiam do lodówki na noc, a
rano tylko wymieszam i mam gotowe, pożywne śniadanie, które da mi zastrzyk
energii na cały dzień. Taki posiłek możecie również zabrać ze sobą do pracy.
Dziś mam dla Was propozycję sezonową z truskawkami i duszonym rabarbarem, wzbogaconą bananem, który daje słodycz.
Ps. W ten sam sposób możecie przygotować owsiankę z wykorzystaniem innych owoców i bakalii. Świetnym urozmaiceniem jest dodatek kakao. Mam kilka swoich ulubionych wersji smakowych, które postaram się z czasem pokazać na blogu, a truskawka-rabarbar to jedna z nich.
Gotowanie za głosowanie - klik
Gotowanie za głosowanie - klik
niedziela, 5 czerwca 2016
Gotowanie za głosowanie #26
W tym miesiącu mam dla Was propozycję na śniadanie z
wykorzystaniem płatków. Odkąd zmieniłam swoje nawyki żywieniowe polubiłam
śniadania na słodko. W mojej kuchni
teraz często występują różne płatki, które przygotowuję na różne sposoby, tak
aby mi się nie znudziły. Choć muszę przyznać, że najbardziej ze wszystkich i
tak stawiam na owsiane :)
A oto propozycje:
- Sernikowa owsianka z truskawkami – to coś pomiędzy sernikiem, a zapiekaną owsianką, którą możecie przygotować dzień wcześniej, a potem zjeść rano lub zabrać ze sobą do pracy. Podana na wierzchu z zapieczonymi truskawkami świetnie przełamuje smaki.
- Budyniowe płatki jaglane – coś nowego w mojej kuchni. Dotychczas gotowałam płatki jaglane tylko na mleku. Jakiś czas temu wzbogaciłam je dodatkiem proszku budyniowego i bardzo mi posmakowała mi ta wersja, gdyż jest bardzo kremowa. Oczywiście podana w towarzystwie sezonowych owoców.
- Płatki ryżowe zapiekane z jabłkami – zamiast klasyki wykonanej na ryżu, wykorzystałam do jej przygotowania płatki ryżowe. Następnie dodane jabłka wraz z cynamonem, a na końcu zapieczone. Świetne na zdrowy deser jak i śniadanie.
- Kakaowe płatki ryżowe – płatki gotując na mleku wzbogaciłam dodatkiem kakao, następnie dodałam sezonowe owoce i całość posypałam wiórkami kokosowymi. Szybkie śniadanie gotowe, gdy znudzi mi się owsianka.
Swoje głosy możecie oddawać do 15.06.2016 do godziny 23.59.
Ankietę dostarczyły profilki.pl
Pozdrawiam
Anulla
piątek, 3 czerwca 2016
Brownie z truskawkami
To ciasto ma jedną wielką zaletę- tak samo szybko znika
ze stołu, ile trwa jego przygotowanie. Jeden z prostszych wypieków, z którym
poradzi sobie nawet początkujący, gdyż wystarczy tylko wszystkie składniki dokładnie ze
sobą wymieszać i wstawić do piekarnika. Natomiast przełamanie go owocami
sprawia, że jest znacznie lżejsze i pięknie się prezentuje z tymi truskawkowymi
kawałkami.
Inspiracja: Kwestia Smaku