Makarony lubię za ich prostotę i szybkość przygotowania.
Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, wymieszać z makaronem i syta pasta
gotowa. Idealna na obiad po ciężkim dniu w pracy, szybka do zrobienia jako
lunch w pracy, a z niebanalnymi dodatkami nada się także na spotkanie ze
znajomymi. Makaron daje nam tyle możliwości :)
środa, 31 grudnia 2014
sobota, 27 grudnia 2014
Rolada żyrafa
Dzięki prostemu w wykonaniu wzorowi uzyskujemy ciasto, które
niebanalnie się prezentuje i zaskoczy niejednych gości - to mój tegoroczny hit!
Wypełnienie możecie dobrać natomiast już wg
indywidualnych potrzeb. Ja do swojej rolady dałam banany i krem ze śmietanki kremowej
z mascarpone.
Inspiracja z bloga Uwielbiam gotować.
sobota, 20 grudnia 2014
Makaron w sosie śmietanowym z łososiem
Choć częściej publikuję dania mięsne to ryby także
pojawiają się na moim stole (i to nie w wersji panierowanych kotletów), więc dziś mam dla Was właśnie taką prostą propozycję z nimi w roli głównej.
Makaron, śmietana, koperek i łosoś – te 4 składniki stworzą nam pyszne danie,
które można zrobić szybko, gdy nie ma się za dużo czasu, a i gwarantuję, że nie
raz go zrobicie powtórnie. Pierwszy raz mnie nim poczęstowano i sama do niego
teraz wracam.
niedziela, 14 grudnia 2014
Lasagne bolognese
Po prostu klasyka, którą warto
od czasu do czasu wprowadzić do naszego menu. Plus tego dania jest też taki, że
możemy go dowolnie urozmaicić o ulubione składniki i zawsze wyjdzie nam pyszne i
syte danie, które spokojnie można przygotować na obiad na 2 dni.
niedziela, 7 grudnia 2014
Nogi gęsie pieczone w pomarańczach
Proste, a zarazem efektowne – tak określiłabym dzisiejsze
danie. Czasami każdy ma ochotę przygotować coś innego lub zaskoczyć gości.
Dzisiejsza propozycja właśnie skrywa w sobie coś nieznanego, a zarazem znanego.
I taki jest też efekt końcowy. Jemy niby pieczony drób, ale w akompaniamencie
pomarańczy połączonych z nutą różnych przypraw i ziół.
Myślę, że ten przepis może się Wam przydać jako
propozycja na świąteczny obiad, lekko odbiegająca od tradycji. Lubię zaskakiwać
i w te dni staram się, aby oprócz dobrze znanych mi potraw, były też te nowe. To
świetny czas na eksperymenty :)