niedziela, 29 stycznia 2017

Pieczona ryba podana na szpinakowej kołderce (ryba z sosem szpinakowym)

Odkąd jakiś czas temu polubiłam się z rybami występują one w mojej kuchni dość często. W sumie nie pamiętam kiedy podawałam ją ostatni raz w tradycyjnej formie, czyli panierowanej. W swoich przepisach raczej stawiam na jej duszenie lub pieczenie. Tym razem postawiłam na dodatek szpinaku, który bardzo lubię. W ten sposób rybę zdarza mi się przyrządzać dość często. Świetnie pasuje do ziemniaków z wody.


czwartek, 26 stycznia 2017

Makaron z soczewicą i marchewką w sosie pomidorowym

To jedno z tych bezmięsnych dań, do którego chętnie wracam odkąd zrobiłam je pierwszy raz. Gwarantuję Wam, że nie jeden mięsożerca zje je ze smakiem, gdyż za sprawą soczewicy jest niezwykle syte. Poza tym na pierwszy plan wysuwa się w nim nuta pomidorowa, która jest dodatkowo podkreślona  suszonymi pomidorami i słodyczą marchewki. ☺


niedziela, 22 stycznia 2017

Jaglane bounty

Uwielbiam wszystko co kokosowe, ale niestety sklepowe słodycze oprócz strasznego składu, są dla mnie zazwyczaj za słodkie, stąd gdy najdzie mnie już ochota, to staram się ją zaspokoić w domowym zaciszu, dlatego dziś mam dla Was prawdziwy hit, który skradł moje serce! Nawet A., który zawsze krzywo patrzy na moje uzdrawianie słodyczy, przyznał rację, że są bardzo dobre, a co chwilę jakaś kuleczka wędrowała w jego buzi. To dla nich najlepsza rekomendacja! Choć fakt, jest jedna mała wada – za szybko znikają, stąd radzę od razu zrobić z podwójnej porcji.  Nie zawierają zbędnego cukru oraz ulepszaczy, za to mają w sobie same dobroci: zdrową kaszę jaglaną, tłuszcz pochodzący z kokosa i magnez z gorzkiej czekolady. To co, skusicie się na jednego batonika?
Inspiracja: Mamy sprawy


czwartek, 19 stycznia 2017

Kasza owsiana z tofu i warzywami

Dawno nie publikowałam pomysłów na LunchBox, a ten bezmięsny, syty i zdrowy obiad, nada się również znakomicie do pracy. Tym razem do jego przygotowania posłużyłam się mieszanką mrożonych warzyw, po które zdarza mi się od czasu do czasu sięgać, gdy nie mam w ogóle czasu. Wychodzę z założenia, że jest to o wiele zdrowsze niż gotowiec. Poza tym w sezonie zimowym, takie warzywa są zdrowsze od tych świeżych, gdyż były mrożone w trakcie sezonu.


niedziela, 15 stycznia 2017

Pizza na spodzie z mąki z cieciorki

Jakiś czas temu kupiłam mąkę z cieciorki, a ostatnio stwierdziłam, że wreszcie pora ją do czegoś wykorzystać i tym oto sposobem trafiłam na blogu Kotlet.tv na pizzę. Pomijając ze składników mozzarellę będzie ona nie tylko bezglutenowa, ale także wegańska i bez laktozy. Ciasto jest płynne, jednak po zapieczeniu zmieni zupełnie konsystencję, więc nie musicie się tym martwić. Pizza w 100% wychodzi, jest przepyszna i zdrowa. Natomiast dodatki do niej możecie dobrać wg indywidualnych gustów smakowych.


wtorek, 10 stycznia 2017

Drobiowy gulasz z batatami i pieczarkami

Ostatnio zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie jadłam batatów. Kupiłam i tak zastanawiałam się, co tym razem z nimi zrobić, aż zobaczyłam na blogu Wesoła Kuchnia gulasz z ich udziałem. Stwierdziłam, że pora na coś nowego i muszę Wam powiedzieć, że wyszło to jedne z lepszych dań z batatami jakie jadłam. Wszystkie smaki są świetnie wyważone, a słodycz batatów się tutaj doskonale uzupełnia.


czwartek, 5 stycznia 2017

Fit placuszki szpinakowe

Te placuszki mogłabym ostatnio jeść na okrągło. Gościły na moim stole już kilkakrotnie w ramach kolacji lub drugiego śniadania, a w dodatku są błyskawiczne do zrobienia, co jest ich wielkim atutem, gdyż zazwyczaj nie mam za dużo czasu na przygotowanie posiłku po pracy. Możecie je dodatkowo podać z kleksem jogurtu naturalnego.
Inspiracja:  "Lekkość" Anny Starmach


środa, 4 stycznia 2017

Gotowanie za Głosowanie #33

W Nowym Roku zamierzam kontynuować naszą tradycję z akcją Gotowaniem za Głosowanie. Na styczeń wybrałam dla Was opcje z kaszą jaglaną w nietypowym słodkim wydaniu, a przede wszystkim zdrowym! Jeżeli do tej pory wydawało Ci się, że kasza jest dobra jedynie jako dodatek do obiadu, to mam nadzieję, że uda mi się Ciebie przekonać jej innego zastosowania np. do ciasta lub budyniu jaglanego.

Oto moje propozycje:
  • Ciasto jaglane z owocami – spód i kruszonka przygotowane z kaszy jaglanej, a środek wypełniają Wasze ulubione owoce np.  leśne. Chętni na kawałeczek?
  • Jaglana szarlotka – obok ciasta z jabłkami nie potrafię przejść obojętnie, dlatego to kolejna propozycja na jego uzdrowienie, która czeka u mnie dość długo na zrobienie. Podobne ciasto miałam kiedyś okazję spróbować i było naprawdę świetne. Macie ochotę na kawałek pysznej i zdrowej szarlotki?
  • Jaglane bounty – jak wiecie do kokosowych smaków mam ogromną słabość. Nadzienie przygotowane z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych, a całość oblana gorzką czekoladą. Kilka składników, a można wyczarować coś prostego.
  • Budyń jaglany – któż z nas nie lubi domowego budyniu, podanego np. w towarzystwie owoców lub sosu czekoladowego? A gdyby tak przygotować go z kaszy jaglanej w formie zdrowego śniadania? Dla mnie bajka.
Swoje głosy możecie oddawać do 13.01.2017 do godz. 23:59. Ankietę zamieszczam poniżej.



Ankietę dostarczyły profilki.pl