środa, 13 grudnia 2017

Ciasto piernikowe z masą budyniową

Święta tuż tuż, więc szykuję dla Was mały cykl świątecznych przepisów. Mogę Wam zdradzić, że w następnych postach pojawią się przede wszystkim znacznie zdrowsze propozycje. A może jest coś , co chcecie szczególnie zobaczyć? Jeżeli tylko czas mi pozwoli, postaram się zamieścić je na blogu.
Na pierwszy rzut poszło ciasto, które jest świetnym urozmaiceniem od tradycyjnego piernika. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a całość dodatkowo przełamuje krem  budyniowy i powidła śliwkowe.  Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku!
Inspiracja: Marta-gotuje oraz Malinowa-Kawiarenka 




Składniki  na foremę 26x36
Na ciasto:
4 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanki letniego mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika (15g)

Na krem:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
200 g masła

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła

Dodatkowo:
Słoik powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego

Przygotowanie:
  1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę . Następnie  wciąż  miksując ciasto dodać kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona w liście składników. Tak przygotowana masę podzielić na 3 części i każdą z nich piec oddzielnie  w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 stopni przez 15 min . Wszystkie przygotowane blaty ciasta odstawić do wystygnięcia.
  2. Krem: W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie i trzy łyżki cukru. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Łyżka po łyżce dodawać budyń i miksować do uzyskania gładkiej masy.
  3. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy.
  4. Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę kremu. Powtórzyć.  Ostatni placek polać polewą czekoladową, ja dodatkowo udekorowałam go kolorową cukrową posypką.
Smacznego,
Anulla

13 komentarzy:

  1. Świetne ciasto :) Chętnie skosztowałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powidła z pewnością wzbogaciły smak wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto :)Na jednym kawałku na pewno bym nie poprzestała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na tak pyszne ciasto miałabym ochotę nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/260-pierniki-i-pierniczki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto piernikowe niczym tort. Idealne na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno na jednym kawałku bym nie poprzestała, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się wręcz bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne <3 Takie świąteczne ciasto biorę w ciemno, na pewno by mi bardzo smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio ograniczam mocno słodycze, ale Twoje ciacho skusiłoby mnie:-). Już mi ślina cieknie na sam widok! :-)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)