sobota, 26 września 2015

Pasztet z cukinii

Wielkimi krokami wraz z jesienią nadchodzi końcówka sezonu warzywnego. Staram się z niego korzystać póki jeszcze można, dodając je do różnych dań i robiąc małe zapasy w słoiczkach lub zamrażalce. Torebeczki z cukinią też już tam znalazły swoje miejsce. A tymczasem, póki jeszcze można dostać świeżą proponuję delikatny pasztet z cukinii.


Składniki  na keksówkę:
1 kg cukinii
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
¾ szklanki bułki tartej
1 szklanka kaszy manny
2 płaskie łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
3 jajka
sól i pieprz do smaku
¼ szklanka oleju rzepakowego
opcjonalnie starty ser żółty (ok. 15 dag)

Przygotowanie:
  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić.  Odstawić na 10 minut by puściła sok. Odcedzić. Przełożyć do miski cukinię.
  2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cukinii wraz z posiekanym czosnkiem i pokrojona na drobną kostkę cebulę. Dodać do niej pozostałe składniki.  Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do silikonowej keksówki. Piec w 180 stopniach około 60 minut na złoty kolor. Wyjmować z formy po ostygnięciu.
  3. Pasztet będzie stanowić świetną propozycje na wegetariański obiad lub na kanapki.
Smacznego,
Anulla

27 komentarzy:

  1. Mam trzy niewielkie cukinie w lodówce, a przepis fajny. Wypróbuję:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię cukinię i dania wegetariańskie - to jest naprawdę fajny przepis, wart wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ulala.. o pasztecie z cukini jeszcze nie słyszałam- ale wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowity pasztet. Taki wegetariański. Świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny. Robiłam kiedyś podobny i bardzo mi smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny!
    Robię podobny co roku, szkoda, że sezon na cukinię już się kończy :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę taki zrobić, w sam raz do zabrania do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowe pyszności ! Zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię cukiniowe potrawy, dlatego skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham cukinię pod każdą postacią, a więc i pasztecik przytulę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm pycha :) Wyobrażam sobie jak pięknie pachnie...i smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pasztet z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Warzywnego pasztetu jeszcze nie robiłam, wygląda smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pasztet z cukinii jest przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawa jestem smaku Twojego pasztetu! Nie jadłam takiego! wygląda bardzo smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio miałam ogromną ochotę na pasztet... a z cukinii jeszcze nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pasztecik, jestem fanką takich warzywnych bo są lekkie i zdrowsze niż te tradycyjne. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)