środa, 31 grudnia 2014

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makarony lubię za ich prostotę i szybkość przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, wymieszać z makaronem i syta pasta gotowa. Idealna na obiad po ciężkim dniu w pracy, szybka do zrobienia jako lunch w pracy, a z niebanalnymi dodatkami nada się także na spotkanie ze znajomymi. Makaron daje nam tyle możliwości :)

sobota, 27 grudnia 2014

Rolada żyrafa

Dzięki prostemu w wykonaniu wzorowi uzyskujemy ciasto, które niebanalnie się prezentuje i zaskoczy niejednych gości - to mój tegoroczny hit!   
Wypełnienie możecie dobrać natomiast już wg indywidualnych potrzeb. Ja do swojej rolady dałam banany i krem ze śmietanki kremowej z mascarpone.
Inspiracja z bloga Uwielbiam gotować.

sobota, 20 grudnia 2014

Makaron w sosie śmietanowym z łososiem

Choć częściej publikuję dania mięsne to ryby także pojawiają się na moim stole (i to nie w wersji panierowanych kotletów), więc dziś mam dla Was właśnie taką prostą propozycję z nimi w roli głównej. Makaron, śmietana, koperek i łosoś – te 4 składniki stworzą nam pyszne danie, które można zrobić szybko, gdy nie ma się za dużo czasu, a i gwarantuję, że nie raz go zrobicie powtórnie. Pierwszy raz mnie nim poczęstowano i sama do niego teraz wracam.

niedziela, 14 grudnia 2014

Lasagne bolognese

Po prostu klasyka, którą warto od czasu do czasu wprowadzić do naszego menu. Plus tego dania jest też taki, że możemy go dowolnie urozmaicić o ulubione składniki i zawsze wyjdzie nam pyszne i syte danie, które spokojnie można przygotować na obiad na 2 dni. 

niedziela, 7 grudnia 2014

Nogi gęsie pieczone w pomarańczach

Proste, a zarazem efektowne – tak określiłabym dzisiejsze danie. Czasami każdy ma ochotę przygotować coś innego lub zaskoczyć gości. Dzisiejsza propozycja właśnie skrywa w sobie coś nieznanego, a zarazem znanego. I taki jest też efekt końcowy. Jemy niby pieczony drób, ale w akompaniamencie pomarańczy połączonych z nutą różnych przypraw i ziół.
Myślę, że ten przepis może się Wam przydać jako propozycja na świąteczny obiad, lekko odbiegająca od tradycji. Lubię zaskakiwać i w te dni staram się, aby oprócz dobrze znanych mi potraw, były też te nowe. To świetny czas na eksperymenty :)