sobota, 29 czerwca 2013

Otrębowy placek z czereśniami (bez tłuszczu)

Sezon letni trwa, więc owocowe ciacha sprawdzą się na ten okres idealnie. Jednak nie jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi być to wcale prawdą, wystarczy przygotować ciasto w wersji light. Mój dzisiejszy placek nie zawiera ani grama tłuszczu oraz posiada otręby, możecie go natomiast jeszcze bardziej uzdrowić, używając mąki pełnoziarnistej oraz brązowego cukru. Przepis na ciasto pochodzi z bloga AZgotuj!

Ps. przepraszam, że ostatnio rzadko zajmuję się swoim blogiem, lecz mimo ukończenia uczelni mam na głowie parę innych zajęć. Nadrobię też zaległości u Was!


wtorek, 25 czerwca 2013

Zapiekanka chłopska

Ostatnio zdałam sobie sprawę, że na blogu już dawno nie było przepisu na zapiekankę, a to jedne z moich ulubionych obiadów. Można dodać do nich wszystko to, na co przyjdzie nam ochota, więc nigdy się nam nie znudzą. Przeważnie robię je w wersji z makaronem, ale od czasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować.

Eh, dlaczego zapiekanki tak świetnie smakują, a brak im fotogeniczności?:P


piątek, 21 czerwca 2013

Lekka tortilla z meksykańskim kurczakiem

Upały doskwierają, więc wśród moich obiadów królują przeważnie te lekkie z dużą ilością warzyw. Najlepiej, gdyby dało się je jeść zimne. Takim przykładem będzie tortilla złożona z sałatki, z dodatkiem mięsa usmażonego w ostrej przyprawie i delikatnym schłodzonym sosem. Tak powstał obiad idealny!

Ps. od wtorku powracam już do rzeczywistości spośród tych wszystkich ustaw i innych prawniczych cudów! Oj, mam ochotę poszaleć w kuchni – już dziś kusi mnie zrobienie ciasta, ale muszę pójść po rozum do głowy :P



niedziela, 16 czerwca 2013

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami


Jest weekend, więc nie mogłam nie wejść do kuchni - ot takie małe uzależnienie, a że truskawki kuszą swoim wdziękiem naokoło to trzeba było je wykorzystać. Poza tym chodziło za mną ciacho z tymi owocami, a taki kawałeczek z pewnością umili czas nauki i uzupełni brakujące cukry. Padło na tarte, gdyż wybraliście ją w akcji gotowanie za głosowanie, więc nastała pora zrealizować Wasze pragnienia.
Ps. też robicie już zapasy truskawek na zimę?


wtorek, 11 czerwca 2013

Komunikat

Kochani,

ze względu na duży nawał obowiązków, muszę ogłosić przerwę w blogowaniu do 24 czerwca. Może pojawię się wcześniej z jakimś postem, jak dam radę czasowo, ale na razie nie mam nawet kiedy usiąść i przejrzeć Waszych blogów, a co mówiąc pisać własny. Jem byle jak, śpię niewiele i zostałam zmuszona do tego kroku, choć bardzo nie chciałam - siła wyższa. Po prostu trzeba  w życiu obrać hierarchię rzeczy. Blog jest równie ważny, ale musi chwilę poczekać aż uspokoi się przyszłość mojej edukacji i ścieżki zawodowej. Powiem tyle, wszystko zmierza ku dobrej drodze, lecz potrzebuję czasu i muszę z tego względu zawiesić działalność, ale niedługo do Was wrócę z nowościami:) Bądźcie cierpliwi!

Pozdrawiam,
Anulla

czwartek, 6 czerwca 2013

Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dzisiaj post na szybko, gdyż ostatnio brakuje mi na wszystko czasu (jednak staram się do Was w miarę na bieżąco zaglądać). Dlatego i obiad musiał być szybki, coś jeść w końcu trzeba. Postawiłam tym razem na klasykę, pierś z kurczaka połączona z pomidorami i papryczką chili. Jest to zgrany zestaw, który pasuje do ziemniaków, ryżu czy makaronu.

Ps. przypominam, że akcja gotowanie za głosowanie trwa do jutra (piątek) do godziny 22.


poniedziałek, 3 czerwca 2013

Pasta kanapkowa z tuńczykiem, szczypiorkiem i rzodkiewką

Nie wiem jak Wy, ale ja mam różne fazy z jedzeniem. Miewam okresy, w którym jadam tylko sery, a potem  wędlinę. Czasem jest też tak, że mam ochotę na coś innego, więc robię pasty lub placuszki. Te pierwsze mogą stanowić doskonały zamiennik wędlin i być urozmaiceniem zwykłego śniadania czy kolacji. Z kolei, gdy mają mnóstwo dodatków lub są kolorowe, tym bardziej zjada się je ze smakiem ze świeżym, chrupiącym pieczywem. A gdy jest to tuńczyk w innym wydaniu niż zwykle, to jeszcze bardziej zachęca mnie do konsumpcji.

Ps.  Przypominam o trwającej akcji „gotowanie za głosowanie” – swoje głosy możecie oddawać do piątku do godziny 22 (prawy górny róg bloga).


sobota, 1 czerwca 2013

Gotowanie za głosowanie #6


Sezon na owoce rozpoczął się, postanowiłam, więc  skorzystać z niego  i przygotować smaczne słodkości. Wybór tematu ankiety został podjęty z powodu niewielkiej liczby przepisów deserowych na blogu. Poza tym owoce to doskonały dodatek do tego typu ciast itp.

Oto słowniczek propozycji:

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami – kruche ciasto połączone z kremem budyniowym, udekorowane truskawkami oraz truskawkową galaretką. Brzmi pysznie, co nie?

Panna cotta z musem truskawkowym – skoro sezon na truskawki trwa, to trzeba go wykorzystać. Połączenie włoskiego deseru na bazie śmietanki, który zostanie polany owym sosem.

Crumble owocowe – któż z nas nie lubi zapiekanych owoców pod migdałową kruszonka? Wśród owoców będą dominować truskawki, jabłka oraz inne owoce sezonowe.

Portugalskie ciastko ze śliwkami – choć w przepisie, na którym będę się wzorować  zostały wykorzystane wiśnie, postanowiłam zastąpić je śliwkami w syropie. Składa się ono z kruchego ciasta umieszczonego  w kokilce, kremie na bazie jajek i śmietany oraz na owocowym wierzchu.

Swoje głosy możecie oddawać od teraz 1 czerwca 2013 roku do 7 czerwca 2013 roku do godziny 22 (ankieta znajduje się jak zwykle w prawym górnym rogu bloga, niedostępna w wersji mobilnej bloga).

Ponadto, w przypadku remisu obowiązują zasady takie jak poprzednio – to ja wraz z bratem i A. zwykłą większością głosów wybiorę wygraną pozycję, którą potem opublikuję na blogu.

Pozdrawiam,
Anulla